En väldigt glad Rory McIlroy skuttade fram efter segern i Wells Fargo Championship. Foto: Getty Images

TourTempen: ”Full av självförtroende”

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-05-13 Uppdaterad 2024-05-13

GLÖDHET

Rory McIlroy. I Wells Fargo Championship tog McIlroy sin 26:e seger på PGA Tour och på vilket sätt han gjorde det. På sin favoritbana nummer ett, Quail Hollow, knäckte han Xander Schauffele sista ronden med två eagle, varav en genom ett sänkt bunkerslag, och vann till slut med fem slags marginal trots en dubbelbogey på sista hålet. Räkna med att McIlroy kommer att vara full av självförtroende i veckans major, PGA Championship på Valhalla GC. McIlroy har dessutom fina minnen från den banan eftersom han vann sitt andra PGA Championship där 2014. Det var också nordirländarens senaste majorseger.
Med sina 26 PGA Tour-segrar är McIlroy nu delad 22:a genom tiderna tillsammans med Henry Picard. Sett till ännu aktiva spelare har McIlroy följande spelare framför sig Vijay Singh (34), Phil Mickelson (45) och Tiger Woods (82).

Rose Zhang. Det är en konst i golf att kunna leverera när det behövs som mest. Rose Zhang har uppenbarligen den, för att avsluta med fyra birdies sista fem hålen för att hämta in tre slag och sedan vinna med två, det är ren klass. Som svensk kände man naturligtvis med Madelene Sagström, som inte riktigt kunde svara när rycket kom, men vilken insats Sagströms gjorde. 22 under par hade förmodligen räckt till seger vilket annat år som helst och hon kan verkligen lämna veckan bakom sig med huvudet högt och förhoppningsvis också med en rejäl portion självförtroende i bagen.

Madelene Sagström. Slutade tvåa i veckans Cognizant Founders Cup och med sina 22 under par var hon 13 slag före trean, Gabi Ruffels, från Australien. En riktig uppvisning av Sagström som dock tvingades acceptera att Rose Zhang spelade ännu bättre på sluthålen. Det har nu gått fyra år sedan Sagströms debutseger på LPGA. Hon har knackat på dörren många gånger sedan dess och i år har det varit väldigt nära vid ett par tillfällen. Det är bara är tidsfråga innan hon får lyfta en trofé igen!

HET

Sju svenskar i PGA Championship. Det ska bli väldigt intressant att se hur spelare som Jesper Svensson, Tim Widing och Sebastian Söderberg, står sig på en helt annorlunda uppsatt bana än vad de är vana vid. Att vi har sju svenska herrar med i en majortävling i USA är väldigt imponerande och visar att svensk herrgolf mår mycket bättre nu än för ett par år sedan.

  • Ludvig Åberg, 24
  • Alexander Norén, 41
  • Sebastian Söderberg, 33
  • Alexander Björk, 33
  • Jesper Svensson, 28
  • Vincent Norrman, 26
  • Tim Widing, 26

VARM

Alexander Norén. Gjorde en klart godkänd insats på Quail Hollow även om han säkert skulle vilja spela om de två sista hålen (+3 sista ronden). Formen är intakt och jag hoppas att det finns bränsle kvar i tanken även den här veckan. Norén gör sin tolfte start i PGA Championship, han har slutat 22:a som bäst. 2022 och 2023 missade han kvalgränsen. Men i år är formen och spelnivån klart bättre.

SVAL

Förhandlingarna mellan PGA TOUR och PIF. Jag vet inte hur det är med er men visst är man innerligt trött på att inget händer? Nyligen har man åtminstone tillsatt en grupp på tre spelare som ska vara delaktiga i PGA Tours förhandlingar med PIF. Tiger Woods, Rory McIlroy och Adam Scott är ju inga dåliga namn, vågar man hoppas på en lösning eller överenskommelse under 2024?

ISKALL

Matthieu Pavon. Fransosen som imponerade stort i inledningen av säsongen slutade näst sist i fältet i veckans Wells Fargo Championship på hela 17 över par. Pavon lär inte åka till Valhalla med världens starkaste självförtroende.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-05-13
TournyttRory McIlroyTournyttTourTempen
Rulla till toppen