Patrick Cantlay och Rory McIlroy under fjolårets Ryder Cup i Rom. Foto: Getty Images

Tourcirkusen

Rory McIlroy återvänder inte till PGA Tours spelarråd

”Kanske obekväma med att jag skulle komma tillbaka”

Text: • 2024-05-09 Uppdaterad 2024-05-09

Världstvåan Rory McIlroy bekräftade inför veckans signaturtävling Wells Fargo Championship att han inte kommer återvända till PGA Tours spelarråd.
Nordirländaren lämnade sin plats i slutet av förra säsongen och för ett par veckor sedan kom överraskande uppgifter om att Webb Simpson frivilligt skulle lämna sin plats så att McIlroy skulle kunna komma tillbaka.
Rory McIlroy var positiv och meddelade att han var redo att göra sin del för att få till en bättre dialog i samtalen mellan PGA Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf League).
Det enda som återstod var en styrelseomröstning. En omröstning som alltså inte gick McIlroys väg. 35-åringens kommentarer om saken väcker många frågor om vad som försiggått bakom kulisserna.

– Det blev ganska komplicerat och rörigt. Jag tror att det rev upp några gamla sår från saker som har hänt tidigare. Jag tror att det fanns en del av personer i styrelsen som kanske var obekväma med att jag skulle komma tillbaka av någon anledning. Om det finns några personer där som inte är bekväma med att jag kommer tillbaka, då tror jag att den bästa vägen framåt är att Webb (Simpson) bara stannar kvar och sitter sin mandatperiod. Jag skulle inte säga att jag blev avvisad, det var en komplicerad process att ta mig igenom för att få mig tillbaka. Men det är lugnt, jag hyser inget agg mot någon och vi kommer alla att gå vidare, säger McIlroy. 

PGA Tour har sex spelarrepresentanter, däribland Tiger Woods och Patrick Cantlay, samt 16 spelarrådgivare. Spekulationerna är många om varför McIlroy inte tilläts återvända.
Enligt obekräftade uppgifter ska Tiger Woods ha varit en av dem som röstade nej och att det ska ha påverkat deras vänskap. 
En anonym tävlingsdirektör på PGA Tour höll inte tillbaka orden i en intervju Golfweek innan omröstningen ens var genomförd. Den anonyma källan menade att Rory McIlroy var helt nödvändig att ha i spelarrådet så att det skulle kunna bli ett avtal med PIF till slut. Annars riskerar Patrick Cantlay att ”förstöra touren”:

– Vi behöver Rory tillbaka i styrelsen. Hade han stannat kvar kunde han ha neutraliserat Cantlay. Han är den ende som har makten att neutralisera Cantlay. Vi behöver Rory för att försöka hindra Cantlay från att förstöra touren.

Cantlay ska vara stark motståndare till att det ska ingås ett avtal med PIF, medan McIlroy har ändrat sin ståndpunkt sedan han lämnade spelarrådet förra året och nu är för ett fredligt samarbete framåt.
– Rory vill att Irish Open och andra internationella evenemang ska höjas upp och han vill ha mindre startfält med större prispotter. Det finns mycket vi inte gillar med Rory och hans förslag. Men huvudsaken är Cantlay, och vi måste få till ett med PIF där LIV måste försvinna. Om vi ​​inte får en affär gjord är vi alla förlorade. Vi vet alla det. Cantlay är emot ett avtal. Rory är för en. Vill någon av oss arbeta med saudierna? Nej. Men å andra sidan vill ingen av oss kämpa mot dem och deras pengar under resten av våra karriärer heller, säger anonyme tävlingsdirektören till Golfweek. 

Läs också:


Text: • 2024-05-09
TournyttLIV Golf LeaguePatrick CantlayPGA TourRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen