Tim Widing knyter näven efter segern i Veritex Bank Championship. Foto: Getty Images

Intervju

Widing: ”Drömmen är på väg att bli verklighet”

Svensk Golf möter Tim Widing. Svensken som har ena foten inne på PGA Tour efter vårens två raka segrar på Korn Ferry Tour.

Text: Tomas Hagfeldt • 2024-05-03 Uppdaterad 2024-05-03

Två veckor, två segrar. 

Ledare av poängligan på Korn Ferry Tour.

På god väg mot sina drömmars mål, den amerikanska PGA-touren. Frågan är inte längre ”om” utan ”när” hans plats ska bli definitiv, senast inför säsongen 2025.

– Allt som hänt de senaste veckorna känns surrealistiskt. Vi går bara omkring och skrattar här hemma, min fru Jazmine och jag, säger Tim Widing i en längre intervju med Svensk Golf efter det stora genombrottet och vinsterna i Florida och Texas.

Tim Widing, 27 år från Jönköping, är den senaste svenska stjärnan på de amerikanska golftourerna.

För två veckor kom han till spel i LECOM Suncoast Classic i Florida med en dålig känsla. Puttningen fungerade inte. Förväntningarna i tävlingen på Korn Ferry Tour kunde hållas låga.

Han vann efter särspel.

I söndags fick han sin andra pokal på lika många veckor, tillika titeln i Veritex Bank Championship i Texas där totalscoren 253 slag, 31 under par, var tangerat tourrekord.

I dag är han hemma i San Luis Obispo i Kalifornien för att ladda om och ta sig tid att smälta den tävlingsperiod som kommer att förändra hans golfliv.

– Det är otroligt skönt att vara hemma, att ta vara på chansen att bara njuta och att fira. Jag har fått ett fantastiskt välkomnande på min hemmaklubb där jag tränar (San Luis Obispo CC), berättar Tim.

– Mitt hockeygäng här borta var exalterat. Vi snackade om allt i ett par timmar efter matchen igår.

Tim har snabbt tagit upp sitt stora intresse: ishockeyn.

– Hockeyn har alltid varit en stor del av mitt liv och jag känner att jag alltid kommer att behöva den. När jag är hemma blir det spel minst tre gånger i veckan. Oftast ”roller hockey” med inlines på en utomhusrink precis där vi bor. En gång i veckan i en ishall och med skridskor. Däremellan följer jag HV 71 och New York Rangers, berättar Tim.

Hur högt uppe bland molnen svävar du just nu?
– Väldigt högt. Jag håller mig på jorden och jobbar alltid för att vara här och nu. Jag kommer att fortsätta att ta en tävling i taget, att fortsätta jobba på samma sätt. Men jag måste erkänna att tanken har kommit ett par gånger: Vad var det som hände, liksom? Jag har alltid vetat att potentialen finns. Att jag nu fick till det är verkligen skönt.

Varför just nu? Har du själv kommit fram till någon förklaring?
– Jag pratade faktiskt om det med min svingcoach Peter Grimfjord häromdagen. Det kanske började redan i höstas. Alla i teamet träffades på Hooks GK. Vi pratade och lade upp en plan. Tidigare har jag alltid velat testa nya grejor. Nu blev vi tydliga med att vi skulle hålla oss till samma saker. Att bygga upp en rutin och att hålla sig till den. Att acceptera att allt inte behöver perfekt.

– Acceptens blev ett nyckelord som jag och min mentala coach Peter Östlund sedan dess har jobbat med. Att lita på min golf och att alltid vara den jag är. Det är liksom bara att sikta och slå. Det är enkelt att tänka på det sättet men väldigt svårt att göra. För mig har det skapat en friare rörelse och känsla på banan.

Du missade en kort putt på det 14:e hålet i Texas men gick därifrån med ett leende?
– Ja, jag hade varit för aggressiv vid en nedförsputt. Just då ville jag sätta allt. Efter missen kunde jag ha blivit defensiv och få negativa tankar. Istället lyckades jag direkt peta i två birdies. Det var en av grejorna jag var mest stolt över. Jag förstod att min mentala utveckling hade gått åt rätt håll det senaste halvåret.

Du behåller ditt svenska team?
– Ja, och även Jonnie Eriksson var med i Texas förra veckan. För mig är det viktigt. Dels för att jag respekterar dem och vet hur bra de är som tränare, dels för att vi pratar samma språk och att de känner mig som person och verkligen bryr sig om vad som är bäst för just mig.

– Jag bor i USA men älskar att prata om Sverige. Åren på A6 GK i Jönköping, på RIG:et i Helsingborg och i landslagen har betytt mycket. Det är egentligen sjukt hur bra Sverige är på att få fram golftalanger.

Under ditt sista gymnasieår var även Linn Grant, Maja Stark och Ludvig Åberg med i gänget på golfgymnasiet. Hur har deras framgångar inspirerat dig?
– Det har varit väldigt kul att följa dem de senaste åren. Jag har egentligen aldrig tänkt på det. Men visst har till exempel Luddes framgångar skapat en extra motivation. Jag har fått känslan att också jag kan lyckas.

– Jo, att följa Ludde har varit väldigt inspirerande och haft betydelse för min framgång.

Apropå Helsingborg: Finns det någon chans att se dig i Scandinavian Mixed på Vasatorp i juni?
– Tyvärr passar tävlingen inte in i mitt schema. Nej, jag har inte fått något telefonsamtal.

En tredje seger på Korn Ferry Tour skulle redan vid det ögonblicket ge dig en plats på PGA-touren?
– Ja, det är många som påminner mig om det. Många andra vet mer om mina poäng och vad de kommer att räcka till. Jag har hört att poängen redan nu skulle räcka till en plats på nästa års PGA-tour. Tanken har slagit mig, att drömmen är på väg att bli verklighet. Den har inte gått att undvika.

– Ett mål just nu är att ta vara på läget och försöka vinna touren. Det skulle ge inbjudningar till The Players och någon majortävling. Nu kan jag inte göra annat än att ladda om inför nästa tävling i Kansas City om ett par veckor.

Oavsett det fortsatta årets resultat kommer Tim Widing säsongen 2025 att kunna kalla PGA-touren för sin arbetsplats. Det är mot USA han alltid målinriktat siktat, ändå sedan han flyttade till San Francisco för collegestudier.

– Det blev naturligt att stanna här när jag träffade Jazmine, min fru sedan i november. Hon kommer från San Luis Obispo och vi flyttade hit 2021. Här har vi hittat en plats där vi trivs otroligt bra. Det har blivit mitt andra hem. Här har jag hittat mina vänner både på golfklubben och inom hockeyn.

Vägen till PGA:s undertour, Korn Ferry Tour, gick via Challengetouren i Europa och PGA:s latinska tour på platser som Argentina, Mexico, Chile och Colombia.

I Bucaramanga, Colombia, i juni 2022, drabbades Tim av ett öde som han inte önskar någon annan: under en promenad i ett sjukhusområde rånades han av tre beväpnade män som brutalt bestal honom på mobiltelefon, sin plånbok, en klocka och passet.

En händelse som fick stor uppmärksamhet i svensk media.

– Så här i efterhand tycker jag att jag bearbetade det väldigt bra. Jag såg till att vara öppen och prata om det, och inte hålla inne med känslorna. Jag fick ett tillfälligt pass på den svenska ambassaden i Bogota och kunde till slut åka hem till Sverige. 

– Det har gått snart två år. På något sätt har allt som hände gjort mig starkare. ”What doesn’t kill you makes you stronger.” Händelsen blev en del av mitt liv som jag idag kan se tillbaka på med en slags tacksamhet.

– Jazmine sa det också precis när det hänt: ”Tänk om några år när vi sitter och tänker tillbaka, när du spelar på PGA-touren, när du kan skratta åt det och inse vad du behövde gå igenom för att lyckas”, avslutar Tim Widing.

Idag kan orden upprepas hemma hos Tim och Jazmine i San Luis Obispo. 

I söndags vann sin andra raka titel på Korn Ferry Tour med rekordscoren 253 slag, 31 slag under par.

Läs också:


Text: Tomas Hagfeldt • 2024-05-03
TournyttIntervjuKorn Ferry TourNyheterPGA TourTim WidingTournytt
Rulla till toppen