Tiger Woods får special exemption-inbjudan till US Open på Pinehurst i juni. Foto: Getty Images

Woods får inbjudan till US Open 2024

Tiger Woods, som inte längre är kvalificerad till US Open tack vare sportsliga meriter, får nu en speciell inbjudan till majortävlingen.

Text: Felix Månsson • 2024-05-03 Uppdaterad 2024-05-03

Den 15-faldiga majorvinnaren och en av världens genom tiderna bästa golfspelare, Tiger Woods, har fått en special exemption-inbjudan att spela US Open på Pinehurst i juni i år.

Vid första anblick kan nyheten vara bland de minst överraskande nyheterna hittills i år. Men faktum är att Tiger Woods i skrivande stund ligger på 789:e plats på den officiella världsrankingen. Och den senaste tävlingen han ställde upp i var The Masters, där han slutade sist av de som klarade cutten.

Men det Woods får är en speciell inbjudan, och han är fortfarande en speciell spelare. För även om han kom sist i The Masters så klarade han cutten – för 24:e raka gången. Nytt rekord.

– Historien om US Open hade inte kunnat skrivas utan Tiger Woods. Hans prestationer inom sporten gjorde det tveklöst till ett enkelt beslut för vår special exemption-kommitté, säger USGA-chefen John Bodenhamer.

När Tiger Woods peggar upp för US Open på Pinehurst Resort & Cuntry Club’s Course No. 2, i North Carolina, gör han det för 23:e gången i majortävlingen. Tre US Open-segrar har det hittills blivit i karriären, 2000, 2002 och 2008.

– Jag är hedrad att ha fått den här inbjudan och kunde inte vara mer exalterad över att få tävla i det här årets US Open, speciellt på Pinehurst, en spelplats som betyder så mycket för golfen, säger Tiger Woods till USGA.

Ikoniska US Open-ögonblick

Tiger Woods krossade allt motstånd på Pebble Beach år 2000. Foto: Getty Images

Pebble Beach, 2000

Tiger Woods vann inte bara sin första US Open-titel på svårspelade Pebble Beach år 2000. Han gjorde det på ett sätt som gått till historien som den mest dominanta majorprestationen genom tiderna. Efter att ha skjutit 65-69-71-67 landade Woods på tolv under par. Imponerande i sig? Absolut. Än mer imponerande blir det med tanke på att han var inte bara den ende i fältet under par, andraplatsen var 15(!) slag bakom Woods.

Tiger Woods tvingar fram särspel mot Rocco Mediate på 18:e hålet i US Open 2008. Men skadat knä. Foto: Getty Images

Torrey Pines, 2008

Tiger Woods behövde en birdie på 72:a hålet för att tvinga fram ett särspel mot Rocco Mediate. Det är ju Tiger Woods vi snackar om, det är ju inga problem? Det var enklare sagt än gjort. Woods drogs nämligen med ett sargat knä och hade förtvivlat svårt att röra sig. Trots det lyckades han sänka sin birdieputt och därmed få till ett särspel. Ett särspel över 18 hål nästföljande dag. Trots knäproblemen lyckades Woods ta hem sin tredje US Open-titel på det 19:e särspelshålet. Det var hans 14:e majorseger och den ende, tillsammans med Jack Nicklaus som lyckats med en career grand slam, alltså att vinna samtliga fyra majors, två gånger.

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-05-03
TournyttPGA TourTiger WoodsTournyttUS OpenUSGA
Rulla till toppen