Maja Stark slutade på andraplats i årets första major, Chevron Championship, i Houston Texas Foto: Christer Höglund

Chevron Championship

Stark tvåa i Chevron Championship – två slag bakom Korda

”Det är en skön känsla att veta att jag klarar av det”

Text: Roger Andersson • 2024-04-22 Uppdaterad 2024-04-22

Maja Stark var så nära sin första majorseger men fick ge sig mot världsettan, den omöjliga Nelly Korda som nu blev historisk genom att ta sin femte raka seger på LPGA.

Maja Stark blev ensam tvåa i Chevron Championship efter att ha gjort birdie på sista hålet. Hon har spelat inte bara bra, utan klokt och med stort tålamod. 277 slag, (70-69-69-69), två slag efter Nelly Korda.

På Carlton Woods bana med ondulerade greener och en del knepiga flaggplaceringar hade Maja Stark bara två bogeys på de tre sista dagarna. Andraplatsen gav Maja dessutom ett rejält tillskott i kassan för att kunna köpa det där huset i USA som är på gång. Drygt sju miljoner kronor ramlar nu in på bankkontot. Hon ska i alla fall inte köpa en jättebil, som den Suburban hon kört den här veckan som courtesy car.

– Nej nej, det är galet. Jag är nöjd med min Seat Ibiza, funkar bra.

Gång på gång har hon den här veckan pratat om tålamod och spela offensivt men inte dumoffensivt.

– För två månader sedan var min teknik inte bra, puttningen dålig och kanske inställningen också. Då hade jag inte sett den här dagen framför mig. Tålamod och att verkligen spela smart, det är en skön känsla att veta att jag klarar av det. Att ha fyra bogeys i en major är för mig är helt osannolikt. Supernöjd!

Andraplatsen hängde på sista hålet och Starks inspel var över green och det blev dessutom en lång väntan då domare tillkallades för medspelarnas slag.

– Jag var nervös på inspelet så händerna skakade, men inte på chippen. Men skön känsla när den kom nära.

Nu väntar ytterligare två majors inom kort tid och taktiken lär bli densamma, det vill säga tålamod, spela smart där det krävs och offensivt där det går. Något direkt firande lär det inte bli, bagarväckning måndag morgon 03.00 för att åka till nästa tävling.

Maja Stark har också skaffat sig ett rejält grepp om en OS-plats i och med den här framgången som ger många världsrankingpoäng. Men det är ett antal tävlingar, inte minst två majors, fram till den 25 juni då OS-spelarna offentliggörs.

Kompisarna Madelene Sagström och Anna Nordqvist spelade ihop sista dagen av Chevron Championship, Nordqvist dessutom med Jack Clarke, Sagströms sambo, på bagen. Den kompismatchen vann Anna Nordqvist som slutade på 286, två under par (70-70-73-73), två slag bättre än Sagström.

– Jag har spelat jäkligt bra den här veckan. Fick inget momentum i puttningen, men i övrigt helt ok. Jag är ju som jag sagt tidigare fortfarande stress- och ljudkänslig och i morse när alla skulle träna inför omstarten från väderavbrottet igår så var inte övningsgreenen klippt 05.30 och alla blev stressade. Jag kände att hjärnan inte riktigt hängde med. Men gick ju också upp 03.30, sade Nordqvist som nu laddar hemma i Arizona i två veckor för att sedan spela sex av sju kommande tävlingar.

På frågan om det var något internt bet i bollen fick vi inget riktigt svar mer än ett leende från Jack Clarke…

Tittar man på Linn Grants scorekort så blev avslutningsdagen en färggrann historia med en del blått för birdies, gult för bogeys och rött för en dubbelbogey på tredje hålet. Totalt 72 slag och 286 totalt, två under par och delad 16:e plats med Anna Nordqvist.

– Lite sämre slag idag, men håller fortfarande i. Avslutade med birdie, det är alltid skönt men det ska bli skönt att åka hem nu i två veckor, sade Grant som i början av juni återigen är tillbaka i Sverige och Skåne då. Hon och Sagström spelar då Scandinavian Mixed på Vasatorp.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-04-22
TournyttAnna NordqvistChevron ChampionshipLinn GrantLPGA TourMadelene SagströmMaja StarkNelly KordaTournytt
Rulla till toppen