Patrik Jonsson är ansvarig för OS-uttagningarna. Foto: Christer Höglund

Chevron Championship

Vilka svenskor kommer få spela OS-golfen?

The Chevron Championship inleder slutspurten i de svenska OS-uttagningarna.

Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-18 Uppdaterad 2024-04-18

THE WOODLANDS, TEXAS. Chevron Championship är inte bara en prestigefylld major, det är också inledningen på slutspurten för spelare som vill till olympiska spelen i Paris i sommar. Just nu har sex, kanske sju svenskor chansen. Landslagets damcoach Patrik Jonsson som är på plats, vill se en tuffare satsning från sina spelare.

– Jag vill gärna se mer offensivt spel i majors men också vanliga tourtävlingar, att de vågar lite mer varje vecka så att det inte blir slentrian att spela hyggligt, tjäna lite pengar och få rankingpoäng. När det blir majors då vässar man spelet, men jag vill att de ska tänka så hela tiden, säger Patrik Jonsson som förstår att det inte är kul att missa en kvalgräns fem veckor i rad eftersom det tar energi. Men när de vinner blir belöningen desto större än om de strävar efter jämnhet.
– Vi har ju preparerat spelare ända sedan vårt läger i Phoenix i januari samt alla tävlingar hittills för just den här veckans major och de som kommer. Vi har testat spelstrategier, teknik, och att få ihop allt en sådan här vecka. Förhoppningsvis ger det resultat.

Linn Grant toppar rankingen ganska klart. Men är hon klar för spel i OS?

– Just nu ligger Linn klart före de andra men fram till deadline den 25 juni (17 juni för herrarna) så har vi tre majors som ska spelas, förutom den här också US Open och KPMG  Women’s PGA Championship och direkt efter den sistnämnda vet vi. Med tre så stora tävlingar som ger många poäng på världsrankingen kan mycket hända. Jag skulle säga att sex spelare, kanske sju om Frida Kinhult snabbt är tillbaka efter sin operation (se annan artikel) har chansen, säger Patrik Jonsson.

Maja Stark gick med sin tredjeplats nyligen om Anna Nordqvist som den som har andraplatsen bakom Linn. Men Anna, Madelene Sagström, Pernilla Lindberg, Frida Kinhult och Linnea Ström kan med bra spel ta en åtråvärd plats och bli svensk olympier. Anna Nordqvist spelade både i Rio och i Tokyo, med Pernilla respektive Madelene.

– Om två svenskor spelar väldigt bra nu i två majors på raken, då kan det vara ganska klart vilka som får åka till OS, men annars blir nog sista tävlingen avgörande, konstaterar Patrik Jonsson.

Två herrar och två damer får ett land ställa upp med om det inte är så att man har spelare rankade bland de 15 bästa i världen, då får de spelarna en ”friplats”. Ludde Åberg har en sådan och spelare som Vincent Norrman, Alex Norén, Jesper Svensson och några till jagar för att göra honom sällskap till den franska huvudstaden.

Vi minns hur galet jämnt det var inför golfens återkomst till den olympiska gemenskapen i Rio 2016. Henrik Stenson var given på herrsidan, men kampen om den andra platsen stod mellan David Lingmerth och Alex Norén. I den sista tävlingen som räknades gjorde Alex det som krävdes, han vann Scottish Open men segern blev värd 46 poäng istället för 48 då Chris Wood, rankad 22:a i världen, drog sig ur inför tävlingen. Därmed rankades inte startfältet lika högt och Alex tappade de där viktiga poängen för att gå om. Om Wood spelat – eller dragit sig ur i tävlingen istället, då hade OS-platsen varit Alex. Ett talande exempel för hur mycket som kan hända och står på spel under den sista perioden fram till ett OS.

– När det gäller Linn så spelar hon ju så pass bra och tar poäng så att det blir tufft ändå för två andra tjejer att peta bort henne. För oss svenskar är det stort att kunna kalla sig olympier. Vi har majors, Ryder Cup och Solheim Cup i golfen men att kämpa om en OS-medalj, att träffa andra olympiska idrottsstjärnor, det är en speciell upplevelse, säger Patrik Jonsson.

Den olympiska golfen avgörs första veckan i augusti för herrarna och veckan därpå för damerna. Golfens OS-trupp ska bo nära Le National, utanför OS-byn eftersom det blir för långt att åka. Man delar hotell med mountainbike, cykel och ridsport samt nederländska, schweiziska och belgiska OS-trupperna. Patrik Jonsson hoppas på ett ”normalt” OS.

– I Rio var det Zikaviruset med myggor, i Tokyo, som sköts fram, var det covid och publikfritt. Nu ska det bli kul att göra ett normalt OS om inte krig och elände kommer i vägen, med stor publik på Europas bästa bana för ändamålet, Le Golf National som hade Ryder Cup 2018.

Läs också:


Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-18
TournyttChevron ChampionshipLPGAOlympiska spelenOSPatrik JonssonTournytt
Rulla till toppen