AUGUSTA, GEORGIA - APRIL 14: Ludvig Aberg of Sweden prepares to play his second shot on the fourth hole with his caddie Joe Skovron during the final round of the 2024 Masters Tournament at Augusta National Golf Club on April 14, 2024 in Augusta, Georgia. (Photo by David Cannon/Getty Images)

Joe Skovron och Ludvig Åberg under finalronden i The Masters förra veckan. Foto: David Cannon/Getty Images

PGA Tour

”Han säger vart jag ska slå bollen och jag försöker göra det så bra jag kan”

Inför veckans tävling RBC Heritage berättar Ludvig Åberg om caddien Joe Skovrons stora betydelse för framgångarna.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-18 Uppdaterad 2024-04-18

Ludvig Åberg är ende svensk i veckans signaturtävling RBC Heritage på PGA Tour. Förra veckan slutade 24-åringen tvåa i The Masters och svensken är nöjd med sin majordebut.
– Förra veckan var otrolig. Du vet inte riktigt hur det kommer vara att spela din första major förrän du faktiskt gör det. Jag tycker vi gjorde väldigt många bra saker och är faktiskt uppriktigt stolt över hur vi hanterade allting, sa Ludvig Åberg under en presskonferens inför veckans tävling.

”Vi” handlar om team Ludvig Åberg och i synnerhet caddien Joe Skovron som Åberg menar är ovärderlig i strategiarbetet och taktiken. Speciellt eftersom de flesta banor och tävlingar som paret kommer till, är helt nya för Åberg medan Skovron har lång erfarenhet efter att ha burit Rickie Fowlers bag i över tio år. 
– De flesta tävlingar som jag har spelat under det senaste året har också varit första gången som jag spelar golfbanan. Det är en utmaning. Det kräver lite mer av din tid och ansträngning måndag till onsdag. Du måste se till att du känner till vinklarna, speciellt på en golfbana som denna (Harbour Town Golf Links). Jag litar mycket på min caddie i de fallen. Han har varit här ganska mycket, och jag lutar mig mot honom för all den typen av information. Han säger till mig vart jag ska slå bollen, och jag försöker göra det så bra jag kan.

Den här veckan väntar en del trixiga passager på den Pete Dye-designade banan i Hilton Head, South Carolina. Stora krav ställs på spelarna i positionsspelet från tee och in mot greenerna.
– Jag tror det kommer bli en stor utmaning. Men jag är redo för det, och det ska bli riktigt kul att spela, säger Åberg. 

Den nyblivne världssjuan är fyra på PGA Tours säsongsranking FedExCup. Den toppas av världsettan och Mastersvinnaren Scottie Scheffler som Ludvig Åberg menar är så bra just nu att han tvingar Åberg och alla andra att försöka spela ännu bättre.
– Någon frågade mig häromdagen vem som är min favoritspelare på touren, och jag sa Scottie, inte bara på grund av hur han spelar golf och slår golfbollen, utan på grund av personen han är och hur han hanterar många av dessa saker. Jag beundrar honom som person och jag tror att det är bra att ha honom här eftersom han pressar alla andra att bli lite bättre också. 

Åberg fick frågan om vad han behöver göra för att minska avståndet till Scheffler:
– Bara fortsätta att vara jag, fortsätta att se till att de saker jag jobbar med är bra, och jag tror att som golfspelare kommer det alltid att vara en oändlig utmaning att försöka bli lite bättre, oavsett om det är din putting eller chippning eller vad det nu än är. Jag försöker alltid se till att de saker jag jobbar med går i rätt riktning.

Två PGA Tour-tävlingar den här veckan

RBC Heritage (700 FedExCup-poäng) har precis som The Masters 20 miljoner i total prispott. Det är begränsat startfält med endast 69 spelare (vanlig tävling 144/156 spelare). Det är heller ingen kvalgräns den är veckan. Spelarna går ut i tvåbollar och Ludvig Åberg kommer pegga upp med världstvåan Rory McIlroy i en utvald grupp (som kommer få mycket TV-tid). Åberg och McIlroy går ut klockan 19.40 på torsdag.

Parallellt med signaturtävlingen RBC Heritage spelas det PGA Tour-tävling även i Dominikanska republiken. Alex Norén och Henrik Norlander finns med i Corales Puntacana Championship (400 FedExCup-poäng). Norén, en av fältets högst rankade spelare, startar första ronden på torsdag klockan 13.09, svensk tid, och Norlander klockan 13.45, svensk tid.

TV-tider RBC Heritage

Sänds i: Discovery+, Eurosport 2
Svenska spelare: Ludvig Åberg

DatumDiscovery+Eurosport 2Feeder (Discovery+)
Torsdag 18 april19.4520.0013.15
Fredag 19 april19.4520.0013.15
Lördag 20 april18.4519.3012.45
Söndag 21 april18.4519.3012.45

TV-tider Corales Puntacana Championship

Sänds i: Discovery+
Svenska spelare: Henrik Norlander, Alex Norén

DatumDiscovery+
Torsdag 18 april14.00
Fredag 19 april14.00
Lördag 20 april21.00
Söndag 21 april21.00

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-18
TournyttJoe SkovronLudvig ÅbergPGA TourRBC HeritageTournytt
Rulla till toppen