Tiger Woods under tisdagens träningsvarv på Augusta National Golf Club. Foto: Getty Images

The Masters

Tiger Woods: ”McIlroy kommer vinna The Masters”

”Inget snack om saken, han kommer göra det någon gång. Rory är så talangfull och så bra. Han kommer lyckas, det handlar bara om när.”

Text: Olof Åsgård • 2024-04-10 Uppdaterad 2024-04-10

Tiger Woods är övertygad om att världstvåan Rory McIlroy kommer vinna The Masters någon gång i karriären och fullborda sitt Career Grand Slam (seger i alla fyra majortävlingar under karriären). 

Woods har själv uppnått Career Grand Slam plus ett så kallat Tiger Slam, då han vann alla fyra majors i rad men inte under samma år (U.S. Open, The Open och PGA Championship 2000 och The Masters 2001). 

48-åringen har vunnit The Masters fem gånger, senast 2019 då han fullbordade en sensationell comeback efter lång skadefrånvaro och flera operationer. 

Sedan den 15:e majorsegern (näst flest efter Jack Nicklaus 18) har det blivit ytterligare ett par frånvaroperioder, operationer och rehabiliteringar efter bilolyckan 2021.
Woods spelade förra året och klarade sin 23:e raka kvalgräns i The Masters (delat rekord med Gary Player och Fred Couples). Men en plågad Tiger Woods tvingades sedan att bryta tävlingen före tredje ronden på grund av smärtor. 

Nu är han tillbaka på banan igen och är redo för sitt 26:e Masters. Och Woods har inte givit upp hoppet om att vinna en sjätte grön kavaj, lika många Jack Nicklaus.
– Om allt faller samman så tror jag att jag kan få en till. Behöver jag beskriva det mer än så, eller räcker det?, sa Woods skämtsamt när han mötte pressen inför The Masters.
– Jag älskar att tävla, och jag älskar den känslan när allt brinner och det finns en chans att vinna och antingen gör du det eller så gör du det inte.

Om 48-årige Tiger Woods vinner skulle han bli den äldste Mastersvinnaren genom tiderna. Jack Nicklaus var 46 år när han vann 1986.

Tror på Rory McIlroy – nordirländaren tackar för de fina orden

Sedan segern i The Open Championship 2014 har Rory McIlroy bara varit en Mastersseger från ett Career Grand Slam. Vid varje besök på Augusta National Golf Club sedan dess har nordirländaren behövt svara på frågor om den åtråvärda gröna kavajen. Om 34-åringen vinner så skulle han bli medlem i en liten, exklusiv klubb med Tiger Woods, Jack Nicklaus, Gene Sarazen, Ben Hogan och Gary Player, som alla har vunnit alla fyra majortävlingar. 

Woods tror att McIlroy kommer fixa det.
– Inget snack om saken, han kommer göra det någon gång. Rory är så talangfull och så bra. Han kommer lyckas, det handlar bara om när. Jag tror att Rory kommer att bli en stor Masters-mästare en dag, och det kan bli den här veckan. Du vet aldrig. Talangen han besitter, hur han spelar spelet och hur den här golfbanan passar hans öga – det är bara en tidsfråga, säger Tiger Woods. 

Rory McIlroy fick Woods ord upplästa för sig när han mötte journalisterna på Augusta National och han uppskattar att just Tiger Woods tror på honom.
– Ja, det är smickrande. Det är trevligt att höra från den, enligt min mening, bästa spelaren som någonsin spelat det här spelet. Samtidigt, betyder det att det kommer att hända? Uppenbarligen inte. Men han har varit med tillräckligt länge för att veta att jag åtminstone har potential att göra det. Jag vet också att jag har potentialen. Det är inte som att jag inte har varit en bra spelare under de senaste decennierna, säger McIlroy.

Världstvåan McIlroy har förberett sig annorlunda inför årets Masters. Bland annat genom att ställa upp i förra veckans Valero Texas Open. Normalt brukar han alltid vara ledig veckan före en majortävling. Han kom till slut på tredje plats förra veckan efter en imponerande finalrond på 66 slag, sex under par. Den känslan tar McIlroy med sig till Augusta och hoppas att spelet håller i sig samtidigt som han framhåller tålamod som en av nycklarna.

– Jag tänker inte försöka vinna den här tävlingen från det första utslaget. Det är något jag har behövt lära mig. Det här är en 72-hålstävling. Det finns massor av olika sätt att vinna på. Den här golfbanan får dig att jaga saker lite mer än andra golfbanor, den lockar dig alltid att göra något du tror att du kan göra. Jag är ganska säker på mitt golfspel. Jag tror att jag kan göra det mesta, men ibland måste man bara ta den konservativa vägen och vara lite mer disciplinerad och tålmodig. Och det är något som jag verkligen har försökt lära mig i den här tävlingen genom åren, säger McIlroy.

McIlroy har varit tvåa som bäst i The Masters (2022) och han gör sitt 16:e Mastersframträdande. Han var femma 2020, femma 2018 och fyra 2015. 2011 var den stora chansen men den slogs bort, långt, långt in bland träden till vänster om tians tee. McIlroy tappade ledningen efter en trippel på tian och efter det slog han i stort sett inte ett enda bra golfslag. Han signerade för 80 slag sista dagen och slutade delad 15:e efter att ha varit i ledning med fyra slag inför finalronden.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-10
TournyttAugusta NationalRory McIlroyThe MastersTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen