Viktor Hovlands statistik runt greenerna är bristande, men han menar att problemet ligger i det långa spelet. Foto: Getty Images

The Masters

Formsvag Hovland känner sig trygg inför The Masters

Viktor Hovland, 26, var en av världens hetaste spelare inför säsongen 2024. Men hittills i år har norrmannen brutit med succétränaren och spelet har inte stämt. Nu ska en formsvag Hovland ta sig an Augusta National.

Text: Felix Månsson • 2024-04-09 Uppdaterad 2024-04-10

I augusti 2018 stod norrmannen Viktor Hovland för sitt första stora genombrott, när hans dominanta spel på Oklahoma State University ledde till seger i US Amateur. Den insatsen gjorde att Hovland fick en inbjudan till att spela The Masters 2019, som förste norrman någonsin. Där kom ytterligare ett genombrott som gjorde att Viktor Hovland gjorde sig ett namn i hela Golfvärlden.

Efter att ha gått tre under par för tävlingen slutade han på en delad 32:a plats totalt, och tog hem silvermedaljen som bästa amatör i The Masters.

Sedan dess har karriären fortsatt spikrakt uppåt. Första segern kom 2020, året efter han blev proffs, och i augusti 2022 tog sig Hovland för första gången in i topp-10 på världsrankingen OWGR. Sedan dess har norrmannen inte varit utanför topp-20 i världen. Sex segrar på PGA Tour har det blivit hittills boch CV:t toppades i Tour Championship förra året, där 26-åringen tog hem hela FedexCup-slutspelet. 

Trots det har det inte varit smärtfritt för norrmannen. Under sin korta tid som proffs har han stundtals visat upp ett bristfälligt närspel. Under 2022 låg han på 355:e plats av 405 spelare i listan över Strokes Gained Närspel. Men under den makalösa avslutningen på säsongen 2022/23 förbättrades den statistiken, och Hovland tog sig upp på en 83:e plats, och det argumenterades för att han var världens hetaste herrspelare tillsammans med världsettan Scottie Scheffler inför säsongen 2024.

Bytte tränare trots succé

Den dåvarande amerikanske tränaren John Mayo tränade Viktor Hovland under framgångarna förra året, och han tillskrevs en stor del av den positiva utvecklingen. I januari meddelades dock ett uppbrott mellan de två och Hovland har sedan dess jobbat med före detta PGA Tour-spelaren, numera svingtränaren Grant Waite. Men i stället för fortsatta framgångar har det höjts frågetecken kring Hovlands spel under 2024. Statistiken runt greenerna har ännu en gång fallit under godkänt betyg, och i årets fem starter har Hovland inte varit bättre än delad 19:e. Beslutet att byta tränare under en framgångsrik period lyftes tidigt under Hovlands presskonferens inför årets The Masters.

– Det är inte så att jag försöker ändra något i min sving, det är bara det att inom golfen försöker man göra samma sak varje dag men det är inte samma sak på golfbanan varje dag. Jag tog en lång paus efter förra säsongen och när jag kom tillbaka så kändes saker lite annorlunda, så jag behövde hitta ett sätt att komma tillbaka till hur jag ska kunna spela min bästa golf. I slutet av förra säsongen kände jag att jag spelade väldigt bra och att jag fick ut mycket av mitt spel, men det kändes inte riktigt hållbart. Det är inte att jag medvetet gått in och sagt att nu vill jag förändra allt, sa Hovland.

Norrmannen kommer till The Masters som en formsvag spelare som endast spelat fem tävlingar i år. Men samtidigt slutade han topp-20 i samtliga majors förra året, med en andraplats på PGA Championship som bästa resultat. Norrmannen medger att säsongsinledningen har fått honom att ändra sin målsättning i årets The Masters, men tryggheten att prestera i stora tävlingar finns kvar.

– Jag har spelat väldigt, väldigt bra golf trots att jag behövt tänka på en del saker, så jag räknar inte bort mig själv i den här tävlingen. Men jag är medveten om att jag har en del utmaningar som jag inte haft på ett tag, men det är så det fungerar.

Statistiken säger att spelet runt greenerna är, på nytt, en stor akilleshäl för Hovland. Men han menar inte att det är där själva problemet har legat.

– Jag tycker att tekniken faktiskt är bra. Jag har bara inte ägnat någon tid åt närspelet alls de senaste månaderna, för jag har prioriterat problemen med det långa spelet. När du inte slår bollen bra lägger du mer press på att närspelet ska fungera under tävlingarna. Så jag är säker på att statistiken ser lite sämre ut än det känns, jag känner fortfarande vad jag behöver göra när jag står över bollen runt green.

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-04-09
TournyttAugusta NationalThe MastersTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen