Hur många puttar blev det, sa du? Arkivbilder: Getty Images

The Masters

Rekord som kanske ryker och rekord som kommer bestå

Det finns många sätt att skriva in sig i Augusta Nationals historieböcker.

Text: Olof Åsgård • 2024-04-09 Uppdaterad 2024-04-09

Sedan starten 1934 har Augusta National Golf Club fört gedigen statistik över spelet i The Masters. Det finns många rekord noterade och vissa av dem är mer inom räckhåll för årets fält än andra. Här är ett urval av rekord som kommer bestå och som kanske slås 2024.

KOMMER ATT BESTÅ

Sex Masterssegrar. Tiger Woods kan tangera, men oavsett så kommer Jack Nicklaus fortfarande vara rekordhållare med sex gröna kavajer. 

Tolv slags segermarginal. Det pratas alldeles för mycket och samtidigt alldeles för lite om Tiger Woods första majorseger 1997. Han var totalt överlägsen och vann med tolv slag. Märk väl att han inledde tävlingen med att gå första nio på 40 slag, fyra över par. Han tog sig dock omgående i kragen och gick andra nio på 30 slag, sex under par. Woods 70 slag första dagen räckte till fjärde plats. Men John Huston, som då var i topp, och alla andra kunde sedan gå och sätta sig i klubbhuset och bara se på när Tiger Woods sköt 66, 65 och 69 slag – totalt 18 under par. Tom Kite kom tvåa på sex under par. Att någon skulle spela så mycket bättre än alla andra i år, känns väldigt osannolikt med tanke på fältets bredd.

13 slag på hål 12, par 3. Tom Weiskopf har nog ett bra svar på den vanliga frågan om Golden Bell: Hur svårt kan det vara? Väldigt svårt var det för Weiskopf 1980 då han fick skriva in 13 slag i scorekortet och gå till historien som den som haft högsta score på ett par 3-hål under The Masters. Vi kommer att få se dubblar, tripplar och kanske lite värre än så. Men 13 slag kommer vi inte få se i år. 

Totalt fyra under par på hål 12, par 3. Birdie, birdie, birdie och en avslutande birdie. Scott Verplanks sammanlagda score på tolvan i 2003 års upplaga hade alla spelare tagit direkt om de fick den gratis. Det har bara gjorts tre HIO här genom åren och snittscoren är 3.27 slag (fjärde svåraste). Därför tror vi att Verplanks rekord står sig.

Nio slag på hål 1, par 4. Hela golfvärlden stannade till och undrade vad i helv**e Ernie Els höll på med 2016 när sydafrikanen till synes lekte ”jag får absolut inte håla bollen” på ettans green. När Els var klar behövde han hjälp att räkna alla puttar så att han sedan kunde skriva in rätt siffra i scorekortet. Det kommer bli många bogeys på ettan i år, men inga nior.

Totalt fyra under par på hål 10, par 4. 2021 lyckades Jordan Spieth göra birdie fyra dagar i rad på näst svåraste hålet genom tiderna. Snittscoren är 4.299 slag på tian och ingen lär rå på Spieth här, möjligtvis göra honom sällskap.

HIO-klubba järntvå på hål 16, par 3. 1968 stod flaggan 174 meter bort och Clive Clark bad caddien plocka upp järntvåan. Det är den minst lottade klubba som använts vid ett HIO under The Masters. Just hål 16 är HIO-hålet nummer ett, där greenens kraftiga lutningar kan hjälpa att föra bollen mot hål. Hela 24 stycken HIO har det blivit på Redbud. Nuförtiden spelas hålet kortare (runt 155 meter) och spelarna håller i järnsex–järnnio.
Hål 16: 24 HIO
Hål 6: 6 HIO
Hål 12: 3 HIO
Hål 4: 1 HIO

Fältet över par på hål 1, 4, 5, 10, 11, 12 och 18. Inte under en endaste Masters-upplaga har fältets genomsnittsscore hamnat under par på dessa hål. Och det rekordet kommer stå sig. Ettan är ett klassiskt bogeyhål. Fyrans green ihop med flaggplaceringarna brukar inte inbjuda till birdies. De långa inspelen mot femmans green brukar normalt inte leda till korta birdieputtar. Utslag kommer läcka ut i ruffen på tian och inspelen kommer rulla ner till vänster, eller ännu värre fastna i bunkern till höger. Elvan är svårt hela vägen. Tolvans green är svårprickad (lägg också till alla spelares nerver, främst på söndagen). Att ens någon spelare får till fyra perfekta utslag och fyra perfekta inspel på hål 18, hör till ovanligheterna. Och glöm inte att fältet också består av spelare som inte slår särskilt långt och därför kommer ha väldigt långa klubbor in till greenerna på exempelvis hål 5, 10 och 11.

LITEN CHANS ATT RYKA

11 slag på hål 16, par 3. Herman Barron hade det kämpigt 1950 när han till slut fick i bollen på 11 slag på ”Redbud”. Visst finns det viss risk att någon av årets spelare har en ännu sämre dag, men det här rekordet har stått sig länge och det kommer nog förbli näst högsta score på ett par 3-hål i Mastershistorien. Men fel klubbval i fel vind ihop med darriga närspelshänder så…

Åtta slag på hål 4, par 3. Henrik Stensons mindre smickrande score har stått sig sedan 2011 och kommer nog göra det även efter den här upplagan. Men med fel vind är det lätt att bli osäker på klubbvalet här, och det krävs ingen jättemiss för att hamna i enorma trubbel på ”Flowering Crab Apple”.

Seger på första försöket. Ludvig Åberg och Wyndham Clark är på Augusta National för första gången och trots att de är nykomlingar så räknas de in bland potentiella segerkandidater. Men bara tre gånger i historien har detta skett – Horton Smith 1934 (första upplagan), Gene Sarazen 1935 och Fuzzy Zoeller 1979. Vi kan hoppas på Åberg, men om det inte skulle gå vägen så är det verkligen inte hela världen. I snitt har det tagit 6,3 Masterstävlingar innan segern kommer. Sergio Garcia segrade på 19:e försöket 2017. 

63 slag på 18 hål. Nick Price 1986 och Greg Norman 1996 delar rekordet för lägsta 18-hålsscore i The Masters. Det har varit ganska många 64- och 65-ronder senaste åren men 63 slag känns avlägset, mycket på grund av alla förändringar och förlängningar av hålen sedan Price och Norman stod för sina rekordvarv, också på grund av Augusta Nationals förmåga att alltid bita ifrån och straffa spelare som gör minsta lilla misstag. 2020 när The Masters spelades på hösten på grund av pandemin så sattes nytt rekord för fältets genomsnittsscore – 71.753 slag. Inte ens då var 63 slag hotat. Vinnaren Dustin Johnson gick 20 under par totalt och stod för två 65-ronder. Endast tre gånger i Mastershistorien har fältets genomsnittsscore hamnat under par – 2020 (71.753), 2019 (71.866) och 1992 (71.907). Snittscoren totalt sett till alla ronder som spelat i The Masters är 74.008 slag.

LITE STÖRRE CHANS ATT RYKA

Phil Mickelson går till fjärde plats. Den trefaldige Mastersvinnaren Mickelson går upp till fjärde plats i antal klarade kvalgränser om han får spela vidare i helgen i år. Han har 27 klarade kvalgränser, precis som Raymond Floyd och Bernhard Langer. Topp 3 är inte helt oväntat Jack Nicklaus (37), Arnold Palmer (31) och Gary Player (30). 

Tiger Woods upp i topp. Vilken form Woods kommer vara i när han kommer till Augusta National återstår att se. Förra året var han i katastrofal fysisk form och tvingades bryta strax före lördagsronden. Dessförinnan hade han stapplande klarat sin 23:e raka kvalgräns i The Masters (1997–2023). Lika många som Gary Player (1959–1982) och Fred Couples (1983–2007). Couples spelar också men har många missade kvalgränser sedan hans svit upphörde. Tiger Woods skulle alltså bli den som klarat flest kvalgränser i rad genom Mastershistorien. 

Lägsta tredje rond av en nykomling. Augusta National har som sagt rekord för det mesta. Bland annat har ingen debutant gått bättre än 67 slag på tredje ronden (1:a, 2:a och 4:e ronden: 64 slag). En av rekordhållarna är Freddie Jacobson som gick på 67 slag, tredje ronden 2004. Med nykomlingar som Ludvig Åberg, Wyndham Clark, Matthieu Pavon, Nicolai Højgaard och Nick Dunlap för att nämna några, så bör detta rekord kunna slås i år.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-04-09
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Rulla till toppen