Det sista Xander Schauffele tänker på innan han somnar är att någon sätter på honom en grön kavaj. Foto: Getty Images

The Masters

Är det Xander Schauffeles tur att ta hem en major?

Schauffele är den högst rankade spelaren utan en majortitel. I årets The Masters hoppas världsfemman att den första majortiteln kommer.

Text: Felix Månsson • 2024-04-09 Uppdaterad 2024-04-09

Under sin presskonferens från Augusta National Golf Club var Xander Schauffele, 30, avslappnad när han svarade på journalisternas frågor. Kanske för att han går in i årets första major – The Masters – med mycket gott självförtroende.

Under 2024 har amerikanen spelat åtta tävlingar på PGA Tour och slutat topp 10 i sex av dem, delad tvåa i The Players Championship som den bästa placeringen.
30-åringen har spelat 26 majortävlingar i karriären och tagit elva topp 10-placeringar, med två delade andraplatser som bäst – en av dem i The Masters 2019 när Tiger Woods vann sitt femte Masters och 15:e majortitel.
Så Schauffele vet att han är i bra form och att han kan spela bra på stora tävlingar.

Men den gemensamma nämnaren för både hans majorkarriär och årets tävlingsresultat är att de inte inneburit en seger. Något han själv är väldigt medveten om.
– Det är definitivt något som ekar i mitt huvud. Folk säger ”bra spelat”, och de har inte fel, jag har spelat solid golf. Men man vill att det ska vara så mycket bättre, sa Xander Schauffele under måndagens presskonferens.

En fråga handlade om Schauffele har kommit till en plats i karriären där tävlingar som han inte vinner, är misslyckade tävlingar. Schauffele fyllde i att det är vad som motiverar honom till att fortsätta jobba hårt.
– Och även om jag kniper en seger, så kommer det inte vara tillräckligt för att jag ska bli nöjd.

Lee Westwood har aldrig vunnit en majortävling, trots 91 starter. Sergio Garcia behövde 74 majorstarter på sig innan han vann The Masters 2017 och Henrik Stenson vann The Open Championship 2016 i sin 42:a majorstart.
Xander Schauffele har en bit kvar till liknande siffror, men tillhör nu tillsammans med Patrick Cantlay och Viktor Hovland, toppen av världsspelare som inte har vunnit en majortävling.

Statistiken som talar för Schauffele

I årets The Masters finns det en del statistik som talar för att den osmickrande ”ingen majorseger”-stämpeln kan raderas från Schauffeles cv.
Golfdataanalytikern Ron Klos la ut en 20 punkter lång lista med trender baserat på de senaste vinnarna av The Masters. Schauffele är den ende som stämmer in på 19 av dem.

10 av de 12 senaste Mastersvinnarna har haft +1,7 slag eller mer i Strokes Gained Från tee, under de tre månaderna inför The Masters, det visar siffror från statistik- och datavisualiseringssajten datagolf.com. Schauffele ligger på +2,3, endast slagen av Scottie Schefflers +3,2.

Xander Schauffele själv hade gärna sett att statistiken visade sig vara en föraning om vad som komma skall.
– Det sägs att det sista man tänker på innan man somnar kommer man drömma om, och jag försöker få till så många drömmar som möjligt av att någon sätter på mig den gröna kavajen på 18:e green. Min pappa har aldrig spelat banan, han har sagt att han inte kommer att göra det förrän jag är medlem, så det är också ett stort mål jag har.

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-04-09
TournyttAugusta NationalThe MastersTournyttXander Schauffele
Rulla till toppen