Adam Scott, Brooks Koepka och Tyrrell Hatton har alla bett om att få bli bortplockade från lisan över potentiella OS-spelare Foto: Getty Images

Tournytt

Toppspelare väljer bort OS

Varken Koepka eller Hatton vill spela OS.

Text: Martin Strömberg • 2024-03-30 Uppdaterad 2024-03-30

Efter 112 års frånvaro från det olympiska programmet har golfen funnits med vid de två senaste olympiska spelen i Rio de Janeiro och Tokyo. Henrik Stenson tog silver 2016 i Rio de Janiero bakom guldmedaljören Justin Rose. I Tokyo tog amerikanen Xander Schauffele hem guldet. I sommar spelas OS-golfen på Le Golf National mellan 1-4 augusti (herrar) och den 7-10 augusti (damer) men flera stora namn har redan nu bett IGF (International Golf Federation) att plocka bort deras namn från listan över listan på namn som finns tillgängliga. Brooks Koepka från USA, engelsmannen Tyrrell Hatton och australiern Adam Scott är tre av de största namnen. Men också sydafrikanen Louis Oosthuizen, belgaren Thomas Pieters och tyske Marcel Siem har plockat bort sig själva, enligt spanska ElPeriodiGolf. Flera av spelarna hade haft svårt att ta sig till OS oavsett då de nu tillhör LIV golf och därmed inte får tillgodoräkna sig några världsrankingpoäng. Scott har tidigare meddelat att han inte är intresserad av OS då han tycker att det är en uppvisningstävling och att man istället borde låta amatörer spela i OS.

Kvalificeringsperioden pågår fram till 17 juni (herrar) och 24 juni (damer). 

Just nu är Ludvig Åberg, Alex Norén, Linn Grant och Anna Nordqvist de svenska spelarna som innehar platserna. Men det kan ändras. De som främst knackar på dörren är Alexander Björk, Vincent Norrman, Jesper Svensson, Maja Stark och Madelene Sagström.

Regerande olympiska guldmedaljörerna Nelly Korda och Xander Schauffele är i nuläget på rätt sida för att kunna försvara sina guld i Paris. 

Det är IGF, International Golf Federation, som sköter OS-rankingen (ihop med nationella golfförbund och nationella olympiska kommittéer).

De 15 bästa på världsrankingarna (OWGR och Rolex Rankings) är garanterade platser, med max fyra platser per land. Utanför topp 15 är det världsrankingen som styr och varje land har maximalt två platser.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-03-30
TournyttAdam ScottAlex NorénAnna NordqvistBrooks KoepkaLinn GrantLouis OosthuizenLudvig ÅbergMarcel SiemOS 2024Thomas PietersTournyttTyrrell Hatton
Scroll to Top