Albatross Course på Le Golf National, är spelplatsen i sommar-OS i Paris. Arkivbild: David Cannon/Getty Images

OS i Paris

OS-koll: Nuvarande ranking, upplägg, spännande nyheter för 2028

Så funkar rankingen! Får LIV-spelare vara med? Kommer det bli en mixad gren i Los Angeles om fyra år?

Text: Olof Åsgård • 2024-03-21 Uppdaterad 2024-03-21

Golfen i Olympiska spelen i Paris kommer att spelas 1–4 augusti (herrar) och 7–10 augusti (damer). Det blir som tidigare 72 håls slagtävling. 

Årets OS-bana är välrenommerade Le Golf National, sydväst om Paris, som stod värd för Ryder Cup 2018. 

Vilka spelar?

Kvalificeringsperioden pågår fram till 17 juni (herrar) och 24 juni (damer). 

Just nu är Ludvig Åberg, Alex Norén, Linn Grant och Anna Nordqvist de svenska spelarna som innehar platserna. Men det kan ändras. De som främst knackar på dörren är Alexander Björk, Vincent Norrman, Maja Stark och Madelene Sagström.

Det bli 60 herrar och 60 damer som tävlar om medaljerna. 

Regerande olympiska guldmedaljörerna Nelly Korda och Xander Schauffele är i nuläget på rätt sida för att kunna försvara sina guld i Paris. 

Det är IGF, International Golf Federation, som sköter OS-rankingen (ihop med nationella golfförbund och nationella olympiska kommittéer).

De 15 bästa på världsrankingarna (OWGR och Rolex Rankings) har en garanterad plats, men max fyra per land. Utanför topp 15 så är det återigen världsrankingen som styr och varje land har maximalt två platser. Det här betyder att exempelvis USA:s platser i herrtävlingen med största sannolikhet kommer fyllas med fyra spelare inom topp 15 och om en amerikan är rankad 16 i världen så har han ingen plats i OS. Det gör att många spelare faller ur rankingen och exempelvis Alex Norén, som är rankad 64 i världen just nu, har plats 27 på OS-rankingen.

Värdlandet Frankrike har en garanterad plats i dam- respektive herrklassen, oavsett ranking. Men det kommer inte bli nödvändigt med gratisplatser eftersom Matthieu Pavon och Celine Boutier kommer kvalificera sig. Dessutom är Perrine Delacour 32:a på damernas ranking och Victor Perez 34:a på herrarnas i nuläget.

Norén taggad

Alex Norén var inte med i Rio 2016 men kvalificerade sig för Tokyo 2020 (som spelades 2021). Där slutade han på 16:e plats, sju slag bakom Xander Schauffele. Efter stabilt spel den här säsongen har Alex Norén (64:a på världsrankingen) ett bra försprång på närmast jagande Alexander Björk (93) och Vincent Norrman (95).
– Jag är verkligen sugen på OS. Spelar jag bra så borde jag komma med, säger Norén till Sportbladet.
Spelplatsen Le Golf National känner han väl igen. Svensken var med och vann Ryder Cup med Europa 2018 och samma år vann han DP World Tour-tävlingen HNA Open de France, hans 10:e och senaste DP World Tour-titel.
– Jag ser verkligen fram emot det, säger Norén om en eventuell OS-start på Le Golf National.

OS-ranking 21 mars

1. Scottie Scheffler, USA

8. Ludvig Åberg, Sverige
27. Alex Norén, Sverige

60. Kalle Samooja, Finland


1. Lilia Vu, USA

22. Linn Grant, Sverige
27. Anna Nordqvist, Sverige

60. Ursula Wikström, Finland

LIV-spelare?

Ja, herrspelare på LIV Golf League får spela i OS. 

Men. 

Eftersom de inte får världsrankingpoäng när de spelar LIV Golf League-tävlingar, så får de svårt att avancera på OS-rankingen. 

Samtidigt är det många som kommer ta plats eftersom varje land bara har två platser (eller fyra om spelarna är topp 15 i världen). Det gör att exempelvis chilenarna och LIV-spelarna Joaquin Niemann och Mito Pereira i nuläget är 32:a respektive 41:a på OS-rankingen.

Spanjoren Jon Rahm (3) och polacken Adrian Meronk (24) är just nu bästa LIV-spelarna på OS-rankingen. 

Mixade lag i Los Angeles 2028?

Om fyra år spelas OS-golfen på exklusiva Riviera Country Club utanför Los Angeles. 

Nu har det kommit obekräftade uppgifter om att IOK tittar på att lägga till en mixad lagtävling på schemat där en dam- och en herrspelare från samma land tävlar tillsammans. 

Upplägget i den mixade LPGA- och PGA Tour-tävlingen Grant Thornton Invitational, som hade premiär förra året, ska vara en modell som intresserar. 

I Grant Thornton Invitational spelade paren en rond scramble, en rond foursome och slutligen en modifierad fyrbolls-variant där båda spelarna slog ut och därefter bytte boll med varandra och sen spelade de på partnerns boll resten av hålet.  

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-03-21
TournyttAlex NorénAnna NordqvistLe Golf NationalLinn GrantLudvig ÅbergOS 2024OS i ParisOS-golfenTournytt
Rulla till toppen