Scottie Scheffler vann The Players för andra året i rad. Är han ohotad i världstoppen? Foto: Getty Images

Tournytt

TourTempen: ”Ingen kan hota Scheffler”

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-03-18 Uppdaterad 2024-03-18

Glödhet

Scottie Scheffler. Den 27-årige världsettan bara fortsätter att vinna. Förra veckan imponerade Scheffler stort på Bay Hill. I Players Championship var han nära att bryta tävlingen på grund av nacksmärtor men med en specialanpassad stödplatta stickandes upp bakom tröjkanten seglade sedan Scheffler runt på 64 slag sista ronden på TPC Sawgrass och försvarade sin seger från förra året. Han var – som vanligt – bäst i fältet från tee och tjänade över 6,4 slag mot snittet där, och plötsligt verkar också puttningen fungera hyggligt efter att han bytt till en Spider Tour X, och Scheffler tog faktiskt drygt 1,2 slag mot snittspelaren på greenerna. Scheffler är nu nästan 4,5 poäng före tvåan Rory McIlroy på OWGR (Official World Golf Ranking) och just nu finns ingen som kan hota Scheffler någonstans. Han kommer att bli storfavorit i årets första major, Masters på Augusta National, i början av april.

Het

Ludvig Åberg. Alla imponeras av den svenske 24-åringen och han hyllas lika mycket för sitt fina spel som för sina enkla oproblematiska rutiner. Han bestämmer sig, siktar, slår och går. I jämförelse med Patrick Cantlay, Brian Harman och ett antal andra spelare på PGA Tour är Åberg ett föredöme och han sparar förmodligen mängder av energi vilket på längre sikt naturligtvis är bra. Veckans åttondeplats i debuten i The Players Championship kom efter en tävling där han definitivt inte presterade på sitt max och det är fortsatt puttningen som ger sken av att vara lite ojämn, även om det snarare var spelet från tee som svek i något större grad enligt statistiken. Åberg klättrade till en ny högstanotering på OWGR som nia och klättringen lär fortsätta under 2024. Det ska bli extremt spännande att se Åberg på Augusta National Golf Club där hans höga bollflykt förmodligen kommer att passa utmärkt. Får han puttningen att fungera där under The Masters så kommer han att bli farlig.

Wyndham Clark. Det är naturligtvis aldrig roligt att sluta tvåa. Men Clark har imponerat stort både på Bay Hill och på TPC Sawgrass och slutat tvåa bakom Scheffler i de två senaste starterna. Nya, lugna Clark känns som Schefflers hetaste utmanare i världstoppen just nu.

TPC Sawgrass. Vilken tävling! Vilken bana! Vilka avslutningshål! Det finns få tävlingar man kikar på där man blir så extremt golfsugen som under The Players. Pete Dyes snillrika design släpper in många olika typer av spelare in i leken, vilket lyfter tävlingen markant.

John Catlin. Den 33-årige amerikanen gick tredje ronden av International Series Macau på 59 slag (-11). Han blev därmed först i historien att gå under 60 på Asian Tour. Catlin avslutade sedan med 65 slag och vann tävlingen efter särspel mot spanjoren David Puig.

Varm

Joel Dahmen. Netflix-profilen och publikfavoriten Joel Dahmen har som alla som följer serien The Full Swing inte haft det så lätt den senaste tiden. Men vändningen i The Players, där Dahmen avslutade med ronder på 67-67-68 för en delad elfteplats lyfte förmodligen självförtroendet rejält. Dahmen klättrar nu från plats 171 till plats 83 på FedEx Cup-listan.

Sval

Rory McIlroy. Man går och väntar på att världstvåan ska få till den där riktiga fullträffen men just nu är det verkligen något som inte finns där i nordirländarens spel. Veckan på TPC Sawgrass inleddes med en 65-rond, men därefter föll McIlroy ifrån under de sista tre ronderna och slutade delad 19:e. Han var blott 54:e bäst från tee under The Players Championship och kunde inte utmana täten trots bra järnspel och vass puttning.

Iskall

Viktor Hovland. Stackars Viktor Hovland får inte mycket att fungera just nu. Fjolårets FedEx Cup-segrare ser allt annat än bekväm ut och Hovland som alltid slagit fade har plötsligt låtit en draw smyga fram ibland, framförallt med järnklubborna. Möjligen är det så att Hovland redan har siktet inställt på Masters och att han försöker att träna in en draw i bagen då det är många hål på Augusta National där den skruven eftersträvas? Andra har försökt (läs Martin Kaymer) och misslyckats. Hoppas att spelet vänder snart för den genomsympatiske norrmannen, som lär planera in ett och annat pass i kalendern med nya tränaren Grant Waite under kommande veckor.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-03-18
TournyttLudvig ÅbergSchefflerTournyttTourTempen
Scroll to Top