Rory McIlroy. Foto: Getty Images

Tournytt

McIlroy sågar LIV igen – men hoppas på PIF

Nordirländaren ser positivt på måndagens stormöte, trots att han inte själv är med.

Text: Olof Åsgård • 2024-03-18 Uppdaterad 2024-03-18

Under måndagen planeras en träff mellan PGA Tours spelarrepresentanter (däribland Tiger Woods) och Yasir Al-Rumayyan som är VD för PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf League). Troligt, men inte bekräftat, är att övriga spelare i rådet: Patrick Cantlay, Jordan Spieth, Peter Malnati, Jordan Spieth, Adam Scott och Webb Simpson också närvarar.

Världstvåan Rory McIlroy kommer inte delta. Han lämnade spelarrådet i november förra året. Men nordirländaren är glad att mötet äntligen blir av.

– Det skulle ha skett för flera månader sen så jag är glad att det sker. Förhoppningsvis sätter det fart på diskussionerna så att vi närmar oss en lösning, sa Rory McIlroy efter sista ronden i The Players Championship där han slutade delad 19:e. 

McIlroy säger att han inte ser PIF och LIV Golf League som samma sak och har hopp om att Al-Rumayyan vill utveckla det eventuella samarbetet i rätt riktning. 

– Jag har umgåtts med Yasir. De som representerat honom i LIV har gjort honom en otjänst, (Greg) Norman och de där. Jag tycker att det är en enorm skillnad på LIV och PIF. LIV gör lite av sin egen grej. Så, ju närmare vi kan komma Yasir och PIF, desto större hopp om att vi kan slutföra den investeringen. Och det skulle vara riktigt bra. De vill investera i smarta och säkra företag, och PGA Tour är definitivt ett av dem. 

När PIF och PGA Tour skakade hand den 6 juni förra året var tanken att PIF skulle investera och bli minoritetsägare i nybildade PGA Tour Enterprises. Sedan det bolaget startades har ett amerikanskt sportkonsortium – Strategic Sports Group (SSG) – redan investerat 15 miljarder kronor (ytterligare 15 miljarder ska läggas in senare). Den investeringen ska inte hindra samtalen med PIF, har PGA Tour-kommissionären Jay Monahan tidigare uppgett. 

Oavsett vad som händer framåt med PIF och LIV så tror Rory McIlroy att det kommer ta flera år, och en rejäl dos med tålamod innan herrarnas elitgolf kan samlas igen. 

– Spelare har kontrakt med LIV som sträcker sig upp till 2028, 2029. Jag vet inte om de kommer fullfölja det hela vägen, men jag ser absolut att LIV kommer spela vidare i samma form i ett par år medan allt reds ut, säger McIlroy.  

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-03-18
TournyttLIV Golf LeaguePGA TourPIFRory McIlroyTournyttYasir Al-Rumayyan
Scroll to Top