PGA Tour-kommissionären Jay Monahan mötte golfpressen på TPC Sawgrass. Foto: Getty Images

Tourcirkusen

PGA Tour-bossen om PIF: Samtal pågår fortfarande 

Insisterar att förhandlingarna löper vidare med saudiska statens investeringsfond.

Text: Olof Åsgård • 2024-03-13 Uppdaterad 2024-03-13

Den 6 juni förra året skakade de hand bakom allas rygg och kom överens om att få till stånd ett avtal som skulle sätta agendan framåt för herrarnas elitgolf. 
PGA Tour-kommissionären Jay Monahan och PIF:s vd Yasir Al-Rumayyan var överens. Ett färdigt avtal skulle finnas på plats vid årsskiftet. Så blev det inte. Kanske till The Masters var ett annat obekräftat bud. 

Inför PGA Tours flaggskeppstävling The Players som startar på torsdag mötte Monahan media för första gången sedan fjolårets Tour Championship, och fick givetvis besvara ett antal olika frågor om vad som händer.

Han insisterade då att samtal fortfarande pågår och att han åkte till Mellanöstern i januari för att träffa Yasir Al-Rumayyan. Exakt vad de pratat om eller några detaljer i kommande avtal ville inte Jay Monahan gå in på.

– Våra förhandlingar accelererar. Vi har fortfarande flera viktiga frågor att arbeta igenom men vi har en gemensam vision om att tysta bruset och låsa upp golfens världsomspännande potential. Det kommer ta tid, sa Monahan under tisdagens presskonferens på TPC Sawgrass.

Nya investerare 

För en månad sedan investerade amerikanska konsortiet Strategic Sports Group (SSG) drygt 15 miljarder kronor i det nystartade bolaget PGA Tour Enterprise (ytterligare 15 miljarder kronor ska läggas in senare).
Bolaget startades i samband med att PGA Tour och PIF skakade hand i juni förra året och tanken är fortsatt att de ska gå in som minoritetsägare. 

– Jag tror att den bästa vägen framåt är att förhandla fram ett avtal med PIF. Självklart måste det vara rätt affär för båda sidor. Vi har gjort och fortsätter att göra verkliga framsteg i våra förhandlingar och våra diskussioner med PIF. 

Säger inget om något innan det finns något att säga

Jay Monahan inser att allt måste verka otydligt för golffans världen över men tänker inte diskutera detaljer förrän ett avtal är på plats. 

– Jag förstår att det här är frustrerande för er alla, men det ligger verkligen inte i PGA Tours och vårt medlemskaps intresse och för PIF att jag pratar om var vi är med specifika delar av våra diskussioner.

The Players Championship startar på torsdag. Tre svenskar finns med i startfältet. Här hittar du deras starttider.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-03-13
TournyttJay MonahanPGA TourPIFTournytt
Scroll to Top