Foto: Getty Images

TourTempen: ”En av årets absoluta höjdpunkter”

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-03-11 Uppdaterad 2024-03-12

Glödhet

Scottie Scheffler. Världsettan visade klassen i ett högklassigt startfält på Bay Hill. Han avslutade med 66 slag bogeyfritt på Arnolds Place en dag då snittscoren i startfältet sköt upp över 73 slag och Schefflers periodvis kritiserade puttning var ett minne blott. Amerikanen tog över 4,3 slag mot de andra spelarna i kategorin SG: Putting. Nu seglar Scheffler ännu tydligare upp som spelaren att besegra när The Players Championship väntar på TPC Sawgrass veckan som kommer.

Matteo Manassero. 3 942 dagar. Så länge fick den nu 30-årige italienaren Matteo Manassero vänta mellan sin fjärde och femte seger på DP World Tour. Manassero visade inga nerver under sista ronden av Jonsson Workwear Open, tvärtom. Han avslutade med fyra raka stadiga birdies för seger med tre slag. Manassero, som fortfarande håller rekordet som yngste spelare (17 år 188 dagar) att vinna på DP World Tour, då han 2010 vann Castelló Masters Costa Azahar, är tillbaks på allvar.

Het:

Våren. Nu kommer stortävlingarna på löpande band med The Players Championship, The Masters och PGA Championship närmast på tur för herrarna. Damerna ska snart ta sig an Chevron Championship i Texas och sedan U.S. Women’s Open senare i maj. Att det dessutom närmar sig, eller redan har varit, premiär för oss vanliga golfare gör att temperaturen stiger ordentligt för golfen den närmaste tiden.

TPC Sawgrass. En av årets absoluta höjdpunkter och en av de mest dramatiska och bästa banorna på PGA Tour väntar i veckan. Ludvig Åberg, Alexander Norén och Vincent Norrman kommer till start i tävlingen där så många svenskar lyckats bra genom åren med Henrik Stensons seger 2009 som största blågula framgång.

Ludvig Åberg. Gjorde en klart godkänd insats som delad 25:a i Arnold Palmer Invitational och klättrade 28 placeringar under helgen via ronder på 69-72. Resultatet innebär att Åberg tog sig in på tionde plats på OWGR (Official World Golf Ranking) och för första gången sedan 2017 har vi en svensk topp tio i världen. Med tanke på att Åberg inte har några resultat att försvara på rankingen så lär klättringen fortsätta ett tag till.

Varm: 

Anna Nordqvist. Efter ett jobbigt fjolår känns det som att Nordqvist sakta men säkert är på väg tillbaka mot toppen av ledartavlorna. En fin slutrond på 67 slag i Blue Bay LPGA räckte till en delad 15:e plats, något att bygga vidare på för vår trefaldiga majorsegrare.

Henrik Stenson. För första gången på ett bra tag var Stenson verkligen uppe och nosade på segern i Hongkong. Om det inte varit för den tveksamma parputten på 16:e hålet och ett missat utslag höger på sista hålet på Hong Kong GC så hade Stenson och hans Majesticks GC slutat ännu högre än de delade åttonde- och delade fjärdeplatserna som man fick nöja sig med.

Anthony Kim. Efter fem relativt mediokra, om än väntade, ronder, slog Anthony Kim till med 65 slag (-5) sista ronden av LIV Hong Kong. Efter tolv års frånvaro från tävlingsgolf kämpar Kim för att hitta tillbaks och han hade fyra spelare bakom sig i Hongkong, bland dem Phil Mickelson. Ett klart steg framåt.

Sval:

Viktor Hovland. Fjolårets stora man har bara gjort fyra starter under 2024 med en delad 19:e plats som bäst på Riviera. Han har bytt tränare och dessutom knappt synts till i intervjuer och på Bay Hill var det hans gamla akilleshäl chippningen som inte alls fungerade. Vi längtar efter att se en leende Hovland tillbaks i toppen av ledartavlorna.

Iskall:

Världsgolfen. Från början skulle den så kallade överenskommelsen mellan de stora tourerna vara klar under fjolåret, sedan den 31 januari… kanske till The Masters?… Nu hörs knappast någonting från PGA-bossen Jay Monahan eller talesmannen Tiger Woods om en eventuell sammanslagning eller vägar fram och tillbaka mellan tourerna.

Wyndham Clark. Slutade visserligen tvåa på Bay Hill men har hamnat i skottgluggen av två andra orsaker under veckan. Först satte han ner klubban bakom bollen på Bay Hills avslutningshål under lördagen och närbilder visade att bollen rörde sig men att den, enligt regelansvariga, inte ändrade läge. Det räckte dock för att en mängd åskådare och experter menade att Clark förbättrat bollens läge avsiktligt. Clark slapp undan straff och noterade bogey på hålet och 71 slag för ronden. Clark uttalade sig senare i ett helt annat ärende som om möjligt väckte ännu starkare känslor. Han sällade sig till Rory McIlroys förslag om att göra startfälten på PGA Tour ännu mindre vilket många av Clarks och McIlroys kollegor som kämpar lite längre ner i hierarkin fullt förståeligt reagerade mot.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-03-11
TournyttAnna NordqvistAnthony KimHenrik StensonLudvig ÅbergMatteo ManasseroScottie SchefflerTournyttTourTempenTPC SawgrassViktor HovlandWyndham Clark
Rulla till toppen