Årets första tävling spelas i Kenya. Arkiv: Mark Runnacles / LET

Ladies European Tour

Säsongspremiär! Många svenskor på plats i Kenya

Ladies European Tour drar igång säsongen med Magical Kenya Ladies Open. NYTT! Viaplay sänder.

Text: Svensk Golf • 2024-02-07 Uppdaterad 2024-02-07

Det är dags för en ny säsong på Ladies European Tour. I år blir det återigen en global tour där det bli 29 stopp i 19 olika länder. I början av sommaren står två svenska tävlingar på schemat och spelas två veckor i rad i Helsingborg – först Dormy Open Helsingborg 31 maj till 2 juni på Allerum GK och veckan därpå är det dags för Volvo Car Scandinavian Mixed på Vasatorps GK, tävlingen som samarrangeras med herrarnas DP World Tour.

Totalt kommer det finnas 34 miljoner Euro, motsvarande 384 miljoner kronor, att spela om i årets tävlingar. Störst prispott blir det i AIG Women’s Open – 9 miljoner dollar, motsvarande 94 miljoner kronor. I Aramco Saudi Ladies International som spelas nästa vecka är totala prispotten 5 miljoner dollar, motsvarande 52 miljoner kronor. 

Årets första tävling – Magical Kenya Ladies Open – spelas den här veckan med start på torsdag. Spelplatsen är som vanligt Baobab Course på Vipingo Ridge, en bana känd för sitt rika djurliv. 

Tio svenskor kommer till start – Camilla Lennarth, Linda Wessberg, Sara Kjellker, Lisa Pettersson, Moa Folke, Ellinor Südow, Sofie Bringner, Linnea Johansson, Elin Arvidsson, Corinne Vidén. 

Johanna Gustavsson, som blev bästa svenska (7:a) på fjolårets säsongranking Race to Costa del Sol, vilar och kommer göra säsongsdebut i Saudiarabien nästa vecka. Även Linn Grant har anmält sig för spel i Aramco Saudi Ladies International. 

Ingen sammanslagning

I slutet av förra säsongen skulle LET-spelarna rösta om en eventuell sammanslagning med LPGA. Omröstningen ställdes in i sista sekund utan förklaring. Senare uppgavs att Golf Saudi (som är LET:s största tävlingssponsor) efterfrågat mer detaljer om sammanslagningen innan de säkrade prissummorna i tävlingarna som de sponsrar i år. Med risken att bli av med en betydande del så lades planerna på is och LPGA och LET fokuserar på att stärka de redan existerande samarbetena.

OS och Solheim Cup

7 till 10 augusti spelas damernas OS-golf på Le Golf National i Paris, Sverige kommer ha två spelare med. Vilka de blir återstår att se. En dryg månad senare är det dags för Solheim Cup på Robert Trent Jones GC i USA. Norskan Suzann Pettersen är fortsatt kapten för Europa och vi kan nog garantera att det kommer vara flera svenska spelare med i laget. 

Ny plattform! Så ser du Magical Kenya Ladies Open

Det är Viaplay som sänder veckans tävling med start torsdag klockan 13.00. Viaplay har nyligen förvärvat ett flerårigt sändningsavtal med Ladies European Tour, där minst 19 evenemang och Solheim Cup ingår. Allt kommer att livesändas på Viaplay och ett urval av sändningarna kommer även erbjuda svensk kommentering.
– Vi fortsätter att satsa på sport som når och inspirerar både en ny och redan existerande publik. Jag är väldigt glad över vårt nya förvärv av Ladies European Tour där tittare i hela Norden kommer kunna ta del av golf i världsklass direkt på Viaplay, säger tf. sportchef Daniel Berglund på Viaplay i Sverige.

Ladies European Tour, tors–sön: Magical Kenya Ladies Open

Sänds i: Viaplay
Svenska spelare: Camilla Lennarth, Linda Wessberg, Sara Kjellker, Lisa Pettersson, Moa Folke, Ellinor Südow, Sofie Bringner, Linnea Johansson, Elin Arvidsson, Corinne Vidén

DatumHuvudsändning
Torsdag 8 februari13.00–16.30
Fredag 9 februari13.00–16.30
Lördag 10 februari13.00–16.30
Söndag 11 februari11.00–14.30

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2024-02-07
TournyttLadies European TourTournytt
Rulla till toppen