Det går bra nu. Foto: Getty Images/OWGR

Världsranking

Åbergs makalösa resa på världsrankingen

Så har succésvensken spurtat upp till 11:e plats, i ett tempo som kan jämföras med Tiger Woods.

Text: Olof Åsgård • 2024-02-06 Uppdaterad 2024-02-06

Ludvig Åberg anlände till förra veckans PGA Tour-tävling AT&T Pebble Beach Pro-Am som världens 27:e bäste spelare, enligt OWGR. Tävlingen avbröts efter tre ronder vilket gav 24-åringen en stark andraplats, och inte minst ett avancemang upp till elfteplatsen på den officiella världsrankingen.

Åberg blev proffs i juni 2023. Hans karriär på Official World Golf Ranking påbörjades redan 2017 då han som ung amatör slutade delad 30:e i Landeryd Masters. Det gav honom plats 1 950 i världen. 

Under amatöråren hoppar spelarna upp och ner på rankingen, speciellt de som har få starter men samtidigt presterar bra i de tävlingar med världsrankingstatus – vilket exempelvis Ludvig Åberg och Tiger Woods gjort.

Som amatör pendlade Åberg mellan plats 523 och 3 073. Att han vann Nordic Golf League-tävlingarna Katrineholm Open och Barsebäck Resort Masters förklarar varför Åberg klättrade upp till plats 523 under 2020.

Bra resultat kan också i ett senare skede ge en stor fallhöjd på rankingen om man inte fortsätter att notera konsekventa och frekventa resultat. Som vi ser på grafen nedan dalade Åberg på rankingen från juli 2020 fram till början av 2023 då han var 3 073 i världen, och fortfarande gick på college. Sen började klättringen eftersom dåvarande amatören Åberg fick starter på DP World Tour och PGA Tour, och han presterade bra i dessa starka startfält.
När han sedan blev proffs i juni förra året hade han tagit sig upp till 914:e plats. Därefter har allt gått väldigt snabbt. Mycket på grund av bra prestationer, men också för att Åberg inte har tillräckligt med tävlingar under bältet för att börja förlora poäng. Åbergs tävlingar som proffs i bra startfält har därför, kort förklarat, aldrig kunnat bli ”dåliga”. Det räcker att bara vara där. Och ihop med riktigt bra resultat blir utväxlingen därför enorm.
Att han avancerat rejält även under veckor då han inte spelat förklaras delvis av att andra spelare blivit av med äldre rankingresultat som var bättre än de som fortfarande räknas (ungefär som vårt handicapsystem). Och de resultat som kvarstår för dessa spelare har dessutom varit sämre än Åbergs.  

I jämförelse med tre andra svenska spelare sticker Åbergs utveckling ut i två avseenden.
– Åberg och Vincent Norrman tog sig snabbt ut på en hög proffsnivå och har liknande kurvor. Skillnaden är att Åberg började prestera riktigt starka resultat omgående. Norrman har haft en stark utveckling men blandat och gett sett till rankingpoängen samt spelat en säsong på undertouren Korn Ferry Tour. Det gjorde inte Ludvig Åberg.

– Alex Norén och Henrik Stenson inledde sina karriärer på lägre nivåer och de riktigt bra resultaten i större sammanhang dröjde något. När de sedan började prestera har de också stått för imponerande avancemang på rankingen, men inte i närheten lika snabba som Åberg. 

Åbergs utveckling påminner väldigt mycket om den som Tiger Woods hade under debutåret som proffs 1996. Kurvorna är snarlika och precis som Åberg, tog Woods direkt klivet ut på PGA Tour. Tiger Woods var däremot tvungen att spela till sig kortet till PGA Tour under ett fåtal tävlingar, vilket han lyckades med. Åberg fick genom sin collegeranking 1,5 garanterade säsonger, men även Åberg var snabb med att leverera de resultat som bevisar att han hör hemma på den allra högsta nivån.  

Ludvig Åberg världsranking 2017–2024.
Ludvig Åberg världsranking 2023–2024.
Svenskarnas utvecklingskurvor på världsrankingen 1997 till 2024.
Ludvig Åberg och Tiger Woods världsranking 1994 till 2024.

Text: Olof Åsgård • 2024-02-06
TournyttVärldsrankingLudvig ÅbergOWGRTournyttVärldsranking
Scroll to Top