PGA Tour kan snart få ett enormt tillskott i kassan. Genrebild: Getty Images

Tournytt

Tourcirkusen: 31 miljarder på väg till PGA Tour – ingen sammanslagning för LPGA och LET

SSG redo att skjuta till enorm summa. Och därför blir det ingen sammanslagning av LPGA och LET.

Text: Olof Åsgård • 2024-01-30 Uppdaterad 2024-01-30

Konsortiet Strategic Sports Group (SSG) uppges vara redo att investera 31 miljarder kronor i PGA Tour. SSG är en sammanslutning av investerare som består av bland andra Liverpool FC:s ägare John Henry, New York Mets ägare Steve Cowen och Atlanta Falcons ägare Arthur Blank. 

Samtalen har pågått under lång tid och parallellt med de förhandlingar som PGA Tour för med DP World Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf League). 

Nu uppges att det skett stora framsteg i diskussionerna och SSG:s investering ska ge en minoritetsandel i en ny organisation – PGA Tour Enterprises – vilket är det bolag som PGA Tour ska samäga ihop med PIF och DP World Tour.

Med SSG:s involvering uppges den totala summan i den nybildade organisationen hamna på 12 miljarder dollar, motsvarande 125 miljarder kronor.  

Förhandlingarna med PIF skulle vara klara vid årsskiftet. Så blev det inte men alla parter ska fortsatt vara inställda på att få till ett avtal som kommer styra toppnivån av herrarnas elitgolf framöver. 

Att amerikanska investerare som SSG tas in, handlar med största sannolikhet om att touren inte ska bryta mot amerikansk lag genom att ingå samarbete med PIF. 

PIF stoppade sammanslagningen

LPGA Tour och Ladies European Tour har haft långtgående planer på att slås samman. Spelarna skulle till och med få rösta om ihopslagningen av de två tourerna i november förra året. Men omröstningen stoppades av Golf Saudi (en del av PIF) som begärde mer information om villkoren för sammanslagningen. 
Golf Saudi har investerat rejäla summor i Ladies European Tour senaste åren, framförallt i Aramco Team Series (Aramco är ett statligt oljebolag som delvis ägs av PIF). 
När LET-spelarna skulle rösta i november så stoppades omröstningen i sista sekund utan förklaring. Men i ett brev som LPGA-kommissionären Mollie Marcoux Samaan skickade till sina spelare framgår det att Golf Saudi ville ha mer detaljer kring den potentiella sammanslagning innan de bestämde sig för att planera sina kommande investeringar i Ladies European Tour. 

I och med att Ladies European Tour riskerade att bli av med en tredjedel av alla prispengar till den här säsongen i fall Golf Saudi drog sig ur valde den europeiska touren att lämna förhandlingarna med LPGA. 
LPGA-kommissionären skrev vidare att LPGA förstår att LET:s relation till Golf Saudi är viktig och konstruktiv. De båda tourerna ska framåt fokusera på deras redan existerande samarbeten medan planerna om en sammanslagning läggs på is för en okänd tid framåt.  

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-01-30
TournyttLadies European TourLPGA TourPGA TourTournytt
Scroll to Top