Keith Pelley slutar. Arkiv: Getty Images

DP World Tour-chefen Keith Pelley avgår

Fått nytt, prestigefyllt jobb och flyttar tillbaka till Kanada efter drygt åtta år som European Tour Groups vd.

Text: Olof Åsgård • 2024-01-12 Uppdaterad 2024-01-12

Keith Pelley blev tourens fjärde vd sedan starten 1972 när han tillträdde 2015. Nu bekräftar DP World Tour att Pelley kommer sluta som vd vid European Tour Group i april och ersättas av Guy Kinnings som är vice vd i dag samt vd för Ryder Cup. Han tillträder sin nya tjänst den 2 april. 

Pelley kommer nu återvända till hemlandet Kanada där han blir ordförande och vd för Maple Leaf Sports & Entertainment som är moderbolag för flertalet sportlag i Toronto, däribland NHL-laget Toronto Maple Leafs och NBA-laget Toronto Raptors. 

Under 60-årige Pelleys ledning har touren genomgått stora förändringar, bland annat namnbyte från European Tour till DP World Tour, fått ett starkare samarbete med PGA Tour och en större medial närvaro och egen medieproduktion. 

– Det har varit en stor ära att vara chef för denna underbara institution. När jag kom hit från Kanada 2015 så var planen att skapa en innovationskultur, erbjuda större prissummor och tilltala en yngre och bredare målgrupp, säger Keith Pelley i ett uttalande. 

Men allt har inte varit frid och fröjd under Pelleys tid som chef. Konkurrenten LIV Golf, som startade 2022, har upptagit mycket av Pelleys tid och arbete senaste åren där DP World Tour valde att utfärda kraftiga böter till de spelare som (utan dispens) valde att gå till den nya golfligan. De flesta av dessa spelare valde att lämna in sina medlemskap på DP World Tour, vilket i viss mån har urholkat startfälten, framförallt i de mest penningstinna tävlingarna.

Tidigare i veckan stod det klart att R&A:s vd Martin Slumbers lämnar sin post i slutet av året. Läs mer om det här.


Text: Olof Åsgård • 2024-01-12
TournyttDP World TourKeith PelleyTournytt
Rulla till toppen