Vi tar ett snack med Linn Grant inför nästa veckas tourpremiär. Arkiv: Getty Images

Stor intervju

Linn Grant: ”Våga köra på direkt från start”

Ny bostad, ny caddie och nya mål – Linn Grant är redo för golfåret 2024.

Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-10 Uppdaterad 2024-01-10

Spelschemat är spikat. I år kan Linn Grant planera säsongen exakt som hon vill.

– Till 99 procent kommer jag förhoppningsvis att kunna följa min plan. Det är självklart en fördel jämfört med förra året, säger Linn. 

Hon har precis mellanlandat på Heathrow i London. Hon är på väg till USA. Först till ett läger i Phoenix, sedan till säsongspremiären i Orlando, Tournament of Champions 18–21 januari.

Under fjolåret gick den första resan till USA i maj. Restriktionerna hade släppts. Även som ovaccinerad mot covid-19 var det äntligen fritt fram för Linn att resa till LPGA-tourens tävlingar på amerikanska banor.

– Det var en lättnad. Jag hade mest suttit och väntat på att kunna åka. Det var ju länge svårt att planera säsongen.

Skillnaden inför 2024 är tydlig. Linn kommer redan från start att vara med i hetluften på LPGA-touren. Inför årets första resa finns ett tydligt tränings- och tävlingsprogram i planeringskalendern.

Två tävlingar i Florida startar året. Därefter går resorna till Thailand, Singapore och Kina.

– Jag räknar med att spela 25–26 tävlingar. Totalt kommer jag att vara hemma i Sverige under cirka 15 veckor.

Är Scandinavian Mixed på Vasatorp en av tävlingarna?

– Ja. Det känns hyfsat klart. Om inte något annat skulle dyka upp från ingenstans…

– Tävlingen passar bra i schemat. Jag kan vara ledig veckan därpå och förhoppningsvis ha ett par roliga sommarveckor hemma i Helsingborg. Framför allt tycker jag om tävlingen. Min seger från Halmstad kommer alltid att vara ett av mina starkaste minnen, jag gillar konceptet, jag tycker väldigt mycket om att spela hemma i Sverige.

Bland årets majors är det på förhand en tävling som sticker ut: AIG Women’s Open på St Andrews?

– Jag har aldrig varit där tidigare. Det ska bli kul att komma dit, att själv få uppleva en sådan historisk plats..

Står OS i Paris på ditt spelschema?

– Jag har verkligen tänkt ta chansen att komma med. OS har ju inte den tradition som finns på andra mästerskap. Men självklart skulle det vara en fantastisk grej att få uppleva, att vara en del av en svensk OS-trupp, att träffa andra idrottare.

Solheim Cup avgörs i Virginia i september – mot ett revanschsuget USA på deras hemmaplan?

– Jag har förstått att det är stor skillnad att spela i USA jämfört med i Europa. Publiken är tuffare, det buas och psykas mer.

– Senast på Finca Cortestin fick jag känslan ’att detta vill jag vara med om många gånger’. Jag fick en helt annan relation till alla de andra i laget. Det var en fantastisk höjdpunkt. I USA får också vår kapten Suzann Pettersen leda laget en andra gång. Hon kommer att vara ännu varmare i kläderna. Det ska bli spännande att se om hon gör någon förändring i sitt ledarskap.

Med totalt tre vunna poäng bidrog Linn Grant till att Europa behöll Solheim Cup-trofén efter ett magiskt drama på den spanska solkusten.

2023 var också året när Linn Grant vann sin första titel på LPGA-touren: Dana Open i Ohio.

– Känslan blev lite annorlunda än vad jag tänkt mig. Tidigare har jag oftast kunnat fira med familj och vänner som varit på plats. Den här gången var det liksom bara att åka till flygplatsen och checka in och ta mig hemåt. Visst kändes det bra i magen, det var en riktigt bra vecka på jobbet, men det blev inget stort firande.

Under året avancerade Linn till världsrankingens 18:e plats.

– Men jag kan inte vara nöjd med hela säsongen, sammanfattar hon. 

Linn förtydligar:

– Jag är en spelare som kan bli ganska omotiverad om jag inte är med i toppen på söndagen. En målsättning inför årets säsong är att oftare vara i en position där jag spelar för en topplacering, att vara i situationer där helgens scorer spelar roll. Det blir roligare då.

– Mot slutet av året tappade jag motivationen ett par gånger. Efter Solheim Cup gick musten ur mig lite. Men det är inget att gnaga på och något som jag tänkt på, erkänner Linn.

I stället har hon ägnat tävlingsuppehållet åt kvalitetstid tillsammans med familj och vänner. 

– Det har varit en bra paus på alla sätt.  Jag har flyttat hemifrån. Det har varit mycket packande upp och ner. Jag bor kvar i Viken utanför Helsingborg, men numera 500 meter från mina föräldrar, säger Linn och skrattar.

Hon tillägger:

– Men nu känns det faktiskt lite tomt, att plötsligt resa på egen hand. Samtidigt ser jag fram emot att komma igång igen. Flygresan till USA lär ägnas åt att jobba vidare med mina målsättningar inför 2024.

Finns det någon speciell del av statistiken som du gärna vill förbättra?

– När jag ser de andra tjejerna som är allra bäst tycker jag alltid att de är sjukt bra på greenerna. Jag vill verkligen jobba bättre med målsättningen att bli en ännu bättre puttare, att få till en ännu mer effektiv träning, både när det gäller kvalitet och kvantitet. 

– Jag ger mig själv många chanser. Jag är oftast väldigt bra från tee till green och får i snitt fler kortare birdiechanser än många andra. Ett mål är att kunna ta vara på ännu fler av dem.

Ett extra sänkt putt kan betyda mycket när marginalerna på LPGA-touren är de minsta möjliga. 

I jakten på sänkta snittscorer och nya rankingpoäng arbetar Linn vidare med sitt team. Hon gör en förändring. James Longman – rutinerad caddie, tillika Solheim Cup-vännen Carlota Cigandas pojkvän – är anlitad för jobbet vid Linn Grants bag.

Årets första USA-resa är gjord. Den 18 januari startar säsongen på Lake Nona G&CC i Orlando. 

– Jag ser fram emot att komma in i tävlingskänslan igen. Att inte vara passiv. Att våga köra på direkt från start, avslutar Linn Grant.


Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-10
TournyttIntervjuLinn GrantTournytt
Rulla till toppen