Årets premiär på PGA Tour ser inte ut att bli någon resultatmässig framgång för Ludvig Åberg som är delad 56:a inför sista ronden Foto: Getty Images

Svenskduon långt efter Kirk på Hawaii

Både Åberg och Norrman i bottenskiktet efter 54 hål på Hawaii.

Text: Martin Strömberg • 2024-01-07 Uppdaterad 2024-01-07

Efter fjolårets succé är förväntningarna höga på både Ludvig Åberg och Vincent Norrman inför den nya säsongen. Både Åberg och Norrman vann på såväl PGA Tour som på DP World Tour under 2023 och tog stora kliv uppåt på världsrankingen. Åberg är nu 29:a på OWGR medan Norrman är 71:a på samma ranking.

Men årets första tävling på PGA Tour, The Sentry, på Kapalua i Hawaii, blir ingen resultatmässig framgång för de båda unga svenskarna. Efter tre ronder är båda fast förankrade i bottenskiktet av fältet, Åberg (-3) på delad 56:e plats och Norrman (-2) på delad 58:e plats i det 59 man stora fältet. Det blev en 77-rond (+4) under lördagen för Åberg medan Norrman var tre slag bättre med 74 slag (+1) en dag då det var lite starkare vindar över banan och lite högre scorer överlag.

Totalt sett är det dock som vanligt låga scorer på Plantation Course. Amerikanen Chris Kirk gick runt på 66 slag (-7) och leder på hela 21 under par, ett slag före Akshay Bhatia på 20 under par. Tredje nordbon i tävlingen, Viktor Hovland, hade heller ingen superdag på lördagen utan gick runt på 72 slag (-1). Hovland är totalt 15 under par på en delad 15:e plats.

För svenskduon har puttningen varit det stora problemet under de första 54 hålen. Åberg tappade 3,2 slag mot fältet på greenerna under tredje ronden och har tappat över fem slag totalt sett under de tre första dagarna. För Norrman är samma siffra drygt fyra tappade slag på greenerna över de första 54 hålen.

Bakom Chris Kirk och Akshay Bhatia finns en mängd mer namnkunniga spelare som säkert vill starta säsongen med en seger. Jordan Spieth och Xander Schauffele delar tredjeplatsen på 19 under par, två slag bakom Kirk, medan Jason Day och Scottie Scheffler delar sjätteplatsen, ytterligare ett slag bakom, på 18 under par.

The Sentry är en av PGA Tours signaturtävlingar med begränsat startfält där fjolårets segrare och de spelare som tog sig till Tourfinalen 2023 är kvalificerade och tävlingen har ingen kvalgräns.


Text: Martin Strömberg • 2024-01-07
TournyttAkshay BhatiaChris KirkJason DayJordan SpiethLudvig ÅbergPGA TourScottie SchefflerThe SentryTournyttVincent NorrmanXander Schauffele
Rulla till toppen