Ludvig Åberg går igenom banan med nya caddien Joe Skovron. Foto: Getty Images

Åberg rakt ut i hetluften: ”Inte förvånad”

Ludvig Åberg tar plats i stjärnboll och ger sin syn på den snabba utvecklingen.

Text: Olof Åsgård • 2024-01-04 Uppdaterad 2024-01-04

Ludvig Åberg är på Maui för PGA Tour-premiären The Sentry på Kapaluas Plantation Course, en bana han inte tävlat på tidigare men känner igen från TV. Han får plats i fältet genom sin debutseger på touren i förra årets RSM Classic.
– Att gå ner för 18:e där du har sett alla slag som slagits där och det är såklart ett privilegie att vara med i det här fältet. Det betyder att du gjort något riktigt bra. Jag är stolt över att vara en del av det och ser fram emot en bra vecka, berättade Åberg under onsdagens presskonferens.

24-åringen kommer till Maui som 29:a i världen och spelar första två varven tillsammans med Max Homa och Rickie Fowler. 
Det första halvåret som proffs blev framgångsrikt och Åberg överträffade de redan högt ställda förväntningarna på honom. Men han är inte förvånad över den snabba utvecklingen.
– Jag skulle inte säga förvånad. I slutändan vet jag mina kvaliteter och det som imponerade på mig själv var att kvaliteterna visade sig så snabbt. Det är skillnad att spela collegegolf och tourgolf. Samma klubba och boll, men ändå annorlunda. Jag har hanterat allt utanför banan ganska bra och därför dök kvaliteterna upp på banan också. 

Den största skillnaden från amatör- och collegetiden är mängden golf som spelas, menar Åberg.
– Det var ett späckat schema på college också, men inte i närheten av hur det är här där du reser mycket och spelar fyra-fem veckor i rad. Det är mer golf men det gillar jag. 

Att Ludvig Åberg får en egen presskonferens inför veckans tävling säger mycket om hans status och hur PGA Tour värderar honom. Förväntningarna är stora 2024. Det omfamnar svensken.
– Jag tror att det alltid kommer finnas förväntningar. Det kommer på köpet när du blir proffs. Så jag förstår den delen, samtidigt har jag stora förväntningar på mig själv också. Jag vet vad jag kan göra och vad jag vill göra, och lever jag inte upp till det så kommer jag bli förbannad på mig själv. 

Vad har du för förväntningar på dig själv i år?

– Jag ser mest fram emot att få spela alla tävlingar och banor som jag tittat på så många gånger. Tittar man på schemat så är det den ena tävlingen efter den andra och jag bara känner ”Whoa, jag vill spela den”. Bay Hill, Players, Pebble, Genesis. Det är vad jag ser fram mot. Självklart vill du prestera också och jag är en tävlingsmänniska, men jag sätter inga specifika nummer eller liknande som jag siktar mot. 

Åberg får sällskap i veckan av kompisen Vincent Norrman som också tagit sig till Maui via sin debutseger på PGA Tour, vilken kom i förra årets Barbasol Championship. Norrman spelar med Chris Kirk och Brendon Todd första två varven. Världsettan Scottie Scheffler och världsfyran Viktor Hovland spelar i samma grupp, där även Jordan Spieth (15:e i världen) tar plats.

Snuvade på Rookie of the year

Inför The Sentry prisade PGA Tour spelare som utmärkte sig mest förra säsongen. Ludvig Åberg och Vincent Norrman nämndes i diskussionen om vem som skulle bli årets nykomling. Åberg hann uträtta mycket under sitt första halvår på touren och hade förmodligen överträffat amerikanen Eric Cole om svensken fått spela en hel säsong. 35-årige Cole fick priset Rookie of the year efter en debutsäsong som innehöll sju topp 10-placeringar, däribland en andraplats och blev den enda nykomlingen att sluta topp 50 på FedExCup, Vincent Norrman slutade på 69:e plats (under ordinarie säsong). Det är PGA Tour-spelare som röstar och Cole fick 51 procent av rösterna. Förutom Åberg och Norrman var även Nico Echavarria nominerad.
Årets spelare på PGA Tour blev Scottie Scheffler för andra året i rad. Världsettan fick 38 procent av rösterna. Wyndham Clark, Viktor Hovland, Rory McIlroy och Jon Rahm var övriga nominerade.

Discovery+ och Eurosport2 sänder The Sentry med start torsdag klockan 18.30 (kombinerad feed).
 

Svenskarnas starttider The Sentry

Torsdag, svensk tid:

20.33: Max Homa, Ludvig Åberg, Rickie Fowler
21.27: Vincent Norrman, Chris Kirk, Brendon Todd

Fredag, svensk tid:

19.21: Vincent Norrman, Chris Kirk, Brendon Todd
22.39: Max Homa, Ludvig Åberg, Rickie Fowler


Text: Olof Åsgård • 2024-01-04
TournyttLudvig ÅbergPGA TourTournytt
Rulla till toppen