Ludvig Åberg och Vincent Norrman startar säsongen på blåsiga Kapalua, Maui. Foto: Getty Images

Fem frågetecken inför tourpremiären

Åbergs kapacitet, nya schemat, Norrmans form, fredsamtalen och vem som tar kommandot från start.

Text: Olof Åsgård • 2024-01-03 Uppdaterad 2024-01-03

PGA Tour och hela touråret börjar på torsdag med The Sentry på Kapaluas Plantation Course på Maui, Hawaii. Det är en av åtta signaturtävlingar. Läs mer om dem genom att klicka här. 

Det är en intressant PGA Tour-säsong vi har framför oss med många svenska spelare – Alexander Björk, David Lingmerth, Alex Norén, Vincent Norrman och Ludvig Åberg. De två sistnämnda finns med i veckans startfält.

Hur svenskarna kommer inleda året blir mycket intressant att följa. Förhoppningsvis får de en bra start på säsongen. En säsong som på förhand ser väldigt intressant ut.

Hur kommer det nya spelschemat falla ut?

För första gången sedan 2013 spelas PGA Tour under ett och samma kalenderår och schemat med 38 tävlingar är väldigt annorlunda jämfört med senaste åren. De flesta tävlingsnamn och banor känns igen, men införandet av ”signaturtävlingar” med begränsade startfält (70–80 spelare) gör att spelmöjligheterna blir något färre än tidigare för de som inte har tillräckligt bra ranking. Stjärnfyllda fält med toppspelare på banor som Pebble Beach och Riviera låter inte dumt ur ett rent fan-perspektiv. Samtidigt finns det mer FedExCup-poäng att hämta i signaturtävlingarna, vilket har kritiserats eftersom det blir svårare för spelare utanför toppen att samla poäng i övriga, vanliga tävlingar.

Hur bra är Ludvig Åberg?

Det blev en mycket intensiv och framgångsrik start på proffskarriären. Förhoppningsvis har 24-åringen hunnit landa och återhämtat sig inför sin första fulla säsong som proffs. Gissningsvis kommer Åberg fortsätta på inslagen bana och vara med och bråka i toppen i många tävlingar 2024. Åberg har plats i alla majors och har förmånen att lägga upp schemat inför dessa. Under förra årets sista tävling testade han nya järn, senaste generationen av Titleist T100, som vi antar att blir kvar i bagen under The Sentry. Möjligen smygs det in några Vokey SM10-wedgar, som gör officiell tourdebut under veckan?

Hur blir det med LIV och PIF?

Ett ramverk för herrarnas toppgolf skulle vara på plats vid årsskiftet. Så blev det inte och nu hoppas PGA Tour, DP World Tour och PIF (som bland annat finansierar LIV Golf) få till stånd ett avtal före The Masters i april. Hur det kommer se ut återstår att se. Oavsett så väntar en del segdragna kompromisser, där ingen av parterna förmodligen kommer att vara helt nöjd med utfallet. Största farhågan är att många spelare utanför toppen kommer hamna i kläm när de nya riktlinjerna dras, vilket kan bidra till ännu tydligare interna spänningar på touren, av den sort som kommit upp till ytan en del på sistone.

Har Vincent Norrman vilat sig i form?

Precis som kompisen Ludvig Åberg vann 26-årige Vincent Norrman på både PGA Tour och DP World Tour förra året. Eftersom kortet och årets starter var fixade kunde Norrman spela sparsamt under hösten. Senaste tävlingen var i november (27:a i DP World Tour Championship) och han spelade bara två PGA Tour-tävlingar under ”hösttouren”. Det blir minst sagt spännande att se en förmodat tävlingssugen Norrman kasta sig ur startblocken på Kapalua.

Vem tar kommandot?

Jon Rahm har lämnat för LIV Golf och är därmed avstängd från PGA Tour-tävlingar. Rory McIlroy kommer inte starta sin säsong förrän i slutet av januari. På Maui finns världsettan Scottie Scheffler och världsfyran Viktor Hovland på plats. Scheffler vann Hero World Challenge i december i stor stil och är favorittippad i The Sentry. FedExCup-mästaren Viktor Hovland vann tre PGA Tour-titlar förra året. Scheffler, Hovland, Åberg, Norrman eller någon annan – oavsett vem som vinner The Sentry kommer få en flygande start på säsongen och inkassera 700 FedExCup-poäng. I de tre nästföljande tävlingarna blir det 500 poäng till vinnarna. Vi sätter på kaffet och tar plats framför skärmen under de sena timmar som väntar under Hawaii- och västkustsvängen.


Text: Olof Åsgård • 2024-01-03
TournyttPGA TourRedaktionen resonerarTournytt
Rulla till toppen