Världsettan Scottie Scheffler och världstvåan Rory McIlroy. Foto: Getty Images

OWGR

Officiella världsrankingen inför förändringar

Annan poängfördelning i små startfält och i tävlingar utan kvalgräns och extrapoäng för spelare som vinner flera gånger.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-22 Uppdaterad 2023-12-22

Official World Golf Ranking, OWGR, har varit ett omdiskuterat system under de senaste två åren. Främst för att den inte släppt in LIV Golf League och nekat att ge LIV-tävlingarna världsrankingstatus. LIV Golfs tävlingar spelas över 54 hål utan kvalgräns och med startfält på 48 spelare. Det i sig är inte några problem menar OWGR, det är sättet man kommer in på och faller ur LIV Golf Leauge som är problemet. 

Under torsdagen presenterades ett antal nyheter för rankingen som införs vid årsskiftet. Något om LIV Golfs status nämndes inte, men om touren släpps in i framtiden så kommer dess tävlingar förmodligen påverkas av dessa ändringar.

Ny poängfördelning i små startfält

En av förändringarna är hur rankingpoängen ska fördelas i tävlingar med begränsade startfält (80 spelare eller färre) och som inte har kvalgräns.
Spelare som presterar bäst i de små startfälten kommer få mer rankingpoäng och om tävlingen saknar kvalgräns kommer fältets 15 sämsta procent inte tilldelas några poäng.
I matchspelstävlingar ges inga poäng till de som förlorar i första omgången alternativt förlorar alla sina gruppspelsmatcher.

I slutspelstävlingar likt DP World Tour Championship och FedExCup-slutspelet kommer alla spelare få rankingpoäng.

Det här kommer få direkt effekt på PGA Tours nya signaturtävlingar (åtta tävlingar under 2024, majors och The Players ej inräknade). Cirka 70–80 spelare får plats i signaturtävlingarna, tre av dem har kvalgräns (Genesis Invitational, Arnold Palmer Invitational och the Memorial Tournament). Fem har ingen kvalgräns (The Sentry, AT&T Pebble Beach Pro-Am, RBC Heritage, Wells Fargo Championship och Travelers Championship). 

Bonus för flergångssegrare 

Den andra stora förändringen är att spelare som vinner mer än en gång under 52 veckor får en bonus på 60 procent när de vinner sin andra tävling. En tredje seger under samma tidsperiod ger en bonus på 70 procent. 

Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2024.  


Text: Olof Åsgård • 2023-12-22
TournyttOWGRTournytt
Rulla till toppen