Linn Grant när hon vann Dana Open på LPGA i juli. Arkiv: Getty Images

Världsranking 2023

Så har svenskorna rört sig på världsrankingen 2023

Lilia Vu är nummer ett i världen. Linn Grant bäst bland svenskorna.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-21 Uppdaterad 2023-12-21

När 2023 går mot sitt slut är Linn Grant Sveriges bästa spelare på den officiella världsrankingen – Rolex Rankings.
Grant slutar säsongen på 18:e plats och har under året klättrat från 27:e plats. Under 2023 har Grant vunnit en gång på LPGA Tour (debutsegern i Dana Open) samt en gång på Ladies European Tour (Jabra Ladies Open). 

Näst bästa svenska är Maja Stark på 47:e plats. Stark inledde 2023 på rankingens 42:a plats och var som bäst 24:a i världen under säsongens inledning. En seger på Ladies European Tour och några fina placeringar på LPGA Tour lyder hennes facit, men också några missade kvalgränser. 

Anna Nordqvist har haft ett väldigt turbulent år utanför golfen. Hon var 30:e på Rolex Rankings när året började och har tappat till 51:a plats. Tredjeplatsen i KPMG Women’s PGA Championship blev årets bästa resultat.

Madelene Sagström har inte haft sin absolut bästa säsong och det har märkts på världsrankingen där hon fallit från 26:e till 62:a plats. Hon kom med nöd och näppe in i LPGA-slutspelet och lär vara revanschsugen inför 2024. 

En handfull topp 10-placeringar på Ladies European Tour blev det för Caroline Hedwall som började året som 125:a i världen. Hon var som lägst 145:a men lyckades till slut ta sig till 119:e plats. 

Världsetta är givetvis amerikanskan Lilia Vu som vann fyra tävlingar, varav två majors, och säsongsrankingen på LPGA Tour. Kinesiskan Ruong Yin som vann KPMG Women’s PGA Championship är tvåa och fransyskan Celine Boutier som vann Amundi Evian Championship är trea och således bästa europeiska spelare. 

Svensktoppen Rolex Rankings: 

Världtoppen Rolex Rankings: 


Text: Olof Åsgård • 2023-12-21
TournyttLinn GrantRolex RankingsTournyttVärldsranking
Rulla till toppen