PGA Tour-kommissionären Jay Monahan har kritiserats mycket senaste åren. Både utifrån och från spelare i de egna leden. Foto: Getty Images

Kostsamt år för PGA Tour – och bra betalt för golfens slagpåse 

Den stillsamma tillvaron var ett minne blott när LIV Golf startades och det syns i böckerna.

Text: • 2023-12-14 Uppdaterad 2023-12-14

Sportbranschsajten Sportico har kommit över PGA Tours skatteredovisning för 2022. De visar att PGA Tour-kommissionären Jay Monahans lön och kompensation steg från 4,7 miljoner dollar 2021 till 18,6 miljoner dollar 2022, varav en del handlar om ersättning vid en eventuell avgång. Samtidigt ökade tourens advokatkostnader från 2 miljoner dollar 2021 till hela 20,7 miljoner dollar året därpå. 

LIV Golf startade i juni 2022. PGA Tour har därefter uteslutit alla medlemmar som deltagit i utbrytartourens tävlingar.
Advokatkostnaderna började dock rusa i augusti samma år då 11 LIV-spelare stämde PGA Tour för avstängningarna. PGA Tour valde i sin tur att stämma tillbaka.
Siffrorna gäller bara 2022 men kostnaderna har förmodligen varit rejäla fram till att PGA Tour, DP World Tour och PIF (som finansierar LIV Golf) grävde ner stridsyxan i juni i år och satte sig vid förhandlingsbordet. 

Vad förhandlingarna sedan kostat återstår att se.
Överenskommelsen var att ett samarbetsavtal ska vara på plats vid årsskiftet. Rapporter säger att det kan dröja klart längre än så innan parterna är helt överens och är redo att skriva på pappren.

Nyligen har ett 20-tal spelare i PGA Tours mellanskikt tagit hjälp av en advokat som skickat ett brev till PGA Tours spelarråd och kräver insyn i PIF-samtalen. De hävdar att det kan finnas en intressekonflikt för de spelare som har insyn i processen, och därför inte kan utesluta att de främst godkänner beslut som gynnar dem och inte nödvändigtvis alla medlemmar på PGA Tour.  


Text: • 2023-12-14
TournyttJay MonahanPGA TourTournytt
Rulla till toppen