Henrik Norlander. Just nu bäst bland de som är just utanför. Foto: Getty Images

Efter Rahms övergång – Norlander en plats från kortet

En LIV-övergång till och Henrik Norlander är återigen fullvärdig PGA Tour-spelare. Men kortet kan han fixa redan i veckans finalkval.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-12 Uppdaterad 2023-12-12

Jon Rahm gick till LIV Golf, men uttryckte en önskan om att behålla sina medlemskap på PGA Tour och DP World Tour. Under måndagen meddelade dock PGA Tour att spanjoren stängs av från spel på PGA Tour-sanktionerade tävlingar och stryks ur FedExCup-rankingen. 

Rahm slutade 18:e plats i FedExCup förra säsongen och att han faller bort ur rankingen innebär att tidigare 51:an Mackenzie Hughes flyttas upp topp-50 och blir kvalificerad för samtliga tävlingar, vanliga och upphöjda. Tidigare 126:an Carl Yuan flyttas upp topp 125 och har då fulla rättigheter på PGA Tour 2024 (inte upphöjda tävlingar). Det i sin tur gör att Henrik Norlander hamnar på plats 126 och är således bara en teoretisk LIV-övergång från att kunna spela ett fullt schema på PGA Tour nästa år. 

Plats 126 till 150 har villkorlig PGA Tour-status, vilket enkelt förklarat inte ger garanterade startplatser och spelarna får ta de platser som dyker upp. Att vara ”etta” på den listan ger dock klart bättre förutsättningar än för den som är sist.

Oklar framtid

PGA Tour, DP World Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf) för samtal om framtiden för herrarnas elitgolf. Ett avtal ska vara på plats vid årsskiftet, men samtalen ser ut att gå över tiden.

En sak som diskuteras och där en lösning, enligt Tiger Woods, ännu inte är på plats är hur avstängda LIV-spelare ska tas in i värmen på PGA Tour igen.
Gällande FedExCup-ranking bör vara ett problem för att lösa just den biten. Gränserna är redan dragna och om de ändras så bör spelarna som drabbas mest (däribland Henrik Norlander) kompenseras på något vis.  

Kan fixa kortet på egen hand

Henrik Norlander kan dock se till att inte behöva förlita sig på fjolårets ranking under veckans finalkval till PGA Tour. Även Tim Widing finns där med i fältet.
För första gången på tio år ligger det direktbiljetter till världens främsta herrtour med i potten. Topp 5 plus delningar får spelrättigheter på PGA Tour 2024 (en bättre kategori än den Norlander har idag). 
168 spelare deltar i finalkvalet som spelas torsdag till söndag på TPC Sawgrass Dye’s Valley samt Sawgrass Country Club.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-12
TournyttHenrik NorlanderPGA TourTim WidingTournytt
Rulla till toppen