Jesper Svensson har inlett karriären på DP World Tour med två klarade kvalgränser och en delad andraplats Foto: Getty Images

TourTempen: Klättra upp en divison och slåss om segern direkt imponerar

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2023-12-04 Uppdaterad 2023-12-04

Glödhet

Dean Burmester. Ja, vinner man två tävlingar i rad i sitt eget hemland på en tour där man sagt upp sitt medlemsskap så kan man förmodligen känna sig ganska het och belåten. Dean Burmester gjorde en klart godkänd säsong på LIV Golf som 14:e man på rankingen under 2023. När han sedan kom med i Joburg Open och South African Open via Sunshine Tour så spelade han hem båda två på ett övertygande vis. Klass.  

Het

Scottie Scheffler. Han svingar lite spännande och kan inte putta, enligt mer kritiska röster. Ändå har Scottie Scheffler tagit tre segrar under året på PGA Tour med sitt – minst sagt – aktiva fotarbete och periodvis skakiga stroke. Nu vann han Hero World Challenge och seglar tryggt vidare in i 2024 som världsetta. 

Tiger Woods. Tänk att en 18.e plats kan kännas så rolig. Att se Tiger Woods svinga och kunna gå utan större problem och att dessutom tala om regelbundet spel på PGA Tour under 2024 känns otroligt kul. Den 14 december får vi se Tiger och Charlie Woods i den jippobetonade familjehistorien PNC Championship, då får vi ytterligare indikationer på hur Tigers kropp reagerat efter fyra skarpa ronder på Bahamas. 

Varm 

Joaquin Niemann. Den 25-åriga chilenaren hämtade in fyra slag under slutronden av Australian Open och avgjorde sedan genom att göra eagle på det andra särspelshålet. Niemann blev den första sydamerikanen att vinna tävlingen och LIV-spelaren plockade hem lite välbehövliga sällsynta världsrankingpoäng.

Jesper Svensson. Att klättra upp en division och direkt klara dubbla kvalgränser och till på köpet slåss om segern imponerar stort. Jesper Svensson föll verkligen inte ifrån i slutstriden av South African Open. Okej, han hade lite flyt med studsen i vattenhindret på sista hålet men hade mycket väl kunnat göra par oavsett. Otroligt stark start på nya säsongen av den svenska rookien, som nu är femma på Race to Dubai. 

ANNONS

Ljummen

R&A och USGA. Djungeltelegrafen talar om att golfens styrande organ beslutat sig för att inte bara tourspelarna ska tvingas spela med golfbollar som går kortare. De nya reglerna ska också gälla vanliga hobbygolfare, som troligen inte lär påverkas lika märkbart – om alls – av förändringarna. Ryktena har tagits emot med blandade mått av ljummen besvikelse från tourspelarna och vi får väl se vad som verkligen är sant när R&A och USGA ska meddela vad de kommit fram till, troligen under veckan som kommer.  

Sval

Collin Morikawa och hans caddie JJ Jakovac. Det är inte helt lätt att förstå vad som hände när Morikawa fick två pliktslag under lördagen i Hero World Challenge. På något sätt använde Jakovac ett verktyg för att mäta sluttningen på övningsgreenen och förde sedan över mätresultaten i skrift till anteckningsblocket som man använde på banan. Svårt att förstå hur det rent praktiskt är användbart men två pliktslag blev resultatet för en märkbart frustrerad Morikawa, som erkände misstaget men samtidigt att han fått godkänt av domarna på förhand.

Iskall

Will Zalatoris. Stackars Zalatoris har inte haft ett roligt 2023. Efter ryggoperationen i april gjorde han comeback i veckans Hero World Challenge och slutade sist med betryggande marginal. Trots ny bröstputter och gott humör var Zalatoris hela nio slag bakom Wyndham Clark på 19:e plats. Hoppas att ryggen håller framöver och att 27-åringen får ett roligare år 2024. 


Text: Martin Strömberg • 2023-12-04
TournyttCollin MorikawaDean BurmesterDP World TourJesper SvenssonJoaquin NiemannTiger WoodsTournyttTourTempenWill Zalatoris
Rulla till toppen