Rory McIlroy och Tiger Woods är förmodligen nöjda efter årets PIP-ranking Foto: Getty Images

TourTempen: Ett av de mest märkliga påfunden från PGA Tour

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2023-11-27 Uppdaterad 2023-11-27

Het:

Trichat Cheenglab. Vinner man både Order of Merit och titeln Rookie of the Year så är man het. Punkt. 28-åringen från Bangkok är något av en late bloomer och har slagit igenom ordentligt på Ladies European Tour den här säsongen med en seger och sex topp 10-placeringar. Ett mycket intressant namn inför 2024.

Min ”Wow” Lee. Har länge setts som ett jättelöfte men Min Woo Lee har tidigare haft lite svårt att sticka näsan först och vinna tävlingar, han hade ”bara” två segrar inför den här veckan. Nu lyckades han hålla alla 72 hålen och ta hem en av de tävlingar som betyder mest för de australiensiska spelarna, hemmamästerskapet Australian PGA Championship. Kanske kan det få Lee att ta det där sista steget upp i den absoluta världstoppen? 

Varm: 

Dean Burmester. Efter en relativt stark säsong på LIV Golf med fem placeringar topp tio vann Burmester veckans Joburg Open. Segern gav vid sidan av välbehövliga poäng på OWGR också en plats i The Open på Royal Troon nästa sommar. Burmester har sagt upp sitt medlemsskap på DP World Tour men då Joburg Open var ett samarrangemang med Sunshine Tour slank han så att säga in bakvägen i tävlingen. 

Linn Grant. Att vi inte blir särskilt upphetsade över en fjärdeplats i LET:s tourfinal säger en del om vilka förväntningar vi har på Linn Grant efter fjolårets fantastiska säsong. Under 2023 har det blivit två segrar, en på LET och en på LPGA, och en mängd fina placeringar. Hon har gått från 26:e till 18:e plats på Rolex Ranking och gjort en bra säsong. 

ANNONS

Ljummen:

Caroline Hedwall. Avslutade årets säsong på Ladies European Tour med en 66-rond och en delad sjundeplats i Tourfinalen Andalucia Costa Del Sol Open De Espana. Hedwall har en hög högstanivå, vilket hon inte minst visade under sin magiska vändning i singelspelet i Solheim Cup och kommer säkert att göra en bra säsong 2024. Det är ju ett nytt Solheim Cup redan nästa år. 

Sval:

Henrik Norlander. Bommade fulla rättigheter på PGA Tour under slutet av säsongen och när resultaten behövdes som mest blev det två missade kvalgränser. Nu blir det en mer oviss säsong med begränsat antal starter för högkapable Norlander och det är bara att hoppas att han hittar rätt under någon eller några tävlingar under 2024 och tar tillbaka sitt kort.

Iskall:

PIP (Player Impact Program) måste vara ett av de mer märkliga påhitten som PGA Tour kommit upp med. Ett illa maskerat sätt att belöna och därmed behålla sina fixstjärnor genom sjövilda bonuspengar. Rory McIlroy spelade in drygt 13,9 miljoner dollar under året på PGA Tour medan han fick 15 miljoner dollar för att marknadsföra och skapa engagemang för PGA Tour, någonstans känns proportionerna skeva här. Tiger Woods gjorde två starter under 2023 och fick 12 miljoner dollar från PIP.  Inte konstigt att många av de mindre namnkunniga spelarna på PGA Tour tycker att den dryga miljarden kronor som delas ut i PIP-fonden skulle kunna användas annorlunda.


Text: Martin Strömberg • 2023-11-27
TournyttCaroline HedwallDean BurmesterHenrik NorlanderLinn GrantMin Woo LeeRory McIlroyTiger WoodsTournyttTourTempenTrichat Cheenglab
Rulla till toppen