Sist vi såg Tiger Woods spela golf föll regnet över Augusta National och han såg ut att lida vid varje slag, steg och andetag. Arkiv: Getty Images

Så har det gått för Tiger Woods i tidigare comebacker

47-åringen är återigen på Bahamas för en mjukstart efter senaste skadefrånvaron.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-27 Uppdaterad 2023-11-27

Den 15-faldige majorvinnaren Tiger Woods spelar på Bahamas i veckan, historiskt en populär plats för honom att återstarta karriären på. Hero World Challenge blir första starten sedan han bröt The Masters i april och tvingades till ny operation i foten. 
Woods är dessutom värd för PGA Tours årliga avslutningstävling med stjärnfyllt och nedbantat startfält (20 spelare). Världsettan Scottie Scheffler och världsfyran Viktor Hovland (regerande mästare) är de på pappret det bästa spelarna på plats medan Rory McIlroy och Jon Rahm saknas. 

För Woods markerar veckans start ännu en comeback i raden av många. Här är de sex senaste:

2009 WGC-Accenture Match Play – delad 17:e plats

2008 vann en plågad Woods U.S. Open på Torrey Pines och tvingades sedan till en knäoperation. Åtta månader senare var han tillbaka i skarpt läge. Men redan i andra rundan i matchspelstävlingen stötte Woods på patrull i form av sydafrikanen Tim Clark som vann med 4&2. 

2010 The Masters – delad 4:e plats

Efter fem månaders paus kom Tiger till golfbanan som han kan gå runt på fyra under par i sömnen. Trots lite uppenbar ringrostighet slutade Woods fyra när Phil Mickelson vann sin tredje gröna kavaj. 

2016 Hero World Challenge – 15:e plats

I slutet av 2015 genomgick Woods tre ryggoperationer som höll honom borta från touren i över ett år. Comebacken på Bahamas blev en efterlängtad återkomst, men gick inte som önskat och Tiger spelade bara två tävlingar innan det tyvärr var dags för nästa ryggoperation. 

2017 Hero World Challenge – Delad 9:e plats

Den här gången gav Woods kroppen mer tid för att läka ut. Ungefär samtidigt som stora delar av golfvärlden hade givit upp hoppet kring en möjlig återkomst så utannonserade Tiger Woods plötsligt att han var redo att tävla igen. Comebacken resulterade i en nionde plats i Hero World Challenge. Därefter slog Woods tillbaka med besked ett knappt år senare genom att först segra framför de exalterade åskådarmassorna i Tour Championship och därefter genom sin nu legendariska triumf i The Masters 2019. 

2022 The Masters – 47:e plats

I början av 2021 kraschar Tiger Woods med sin bil i hög hastighet på en slingrig väg. Woods överlever mirakulöst men får se sitt högra ben skadas allvarligt. En rad nya operationer följer och därefter väntar karriärens mest smärtsamma rehabilitering. Mot alla odds står han på Augusta National ett drygt år senare och klarar kvalgränsen. Haltande och grimaserande men inställd på att spela de viktigaste tävlingarna och lyssna mer på kroppen. 

2023 Genesis Invitational – Delad 45:e plats

Efter att ha missat kvalgränsen i The Open 2022 känner Tiger åter att kroppen inte håller och tvingas till vila och rehab. Ett drygt halvår senare spelar han på Riviera. Det blir den enda tävlingen innan 2023 års The Masters, vilket kan tolkas som att han antingen har problem med kroppen eller har förstått att han behöver ännu längre perioder för återhämtning. Det visade sig vara det förstnämnda. I april klarar Tiger kvalgränsen i The Masters men ser från start väldigt plågad ut. Han bryter till slut inför tredje ronden och meddelar senare att han opererats i foten samt att han inte kan ge någon tidtabell för en eventuell comeback. 

Denna sker i veckans Hero World Challenge, för att i i slutet av december pegga upp i generationstävlingen PNC Championship ihop med sonen Charlie. Hur spelschemat ser ut framåt kan Woods troligen ge någon indikation om när han möter media på Bahamas inför tävlingen.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-27
TournyttPGA TourTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen