Rory McIlroy och Scottie Scheffler väntar på spelarna framför under The Players tidigare i år. Foto: Getty Images

PGA Tour tar nytt grepp om långsamt spel

Herrtourens speltempo ses över inför nästa säsong.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-15 Uppdaterad 2023-11-15

I regelboken står det att det får ta maximalt 40 sekunder att slå ett slag, men det får gärna gå fortare. 
PGA Tour har såklart regelboken som ett viktigt verktyg men just på denna punkt har touren hittills valt en väldigt annorlunda väg med ett svängrum på 120 sekunder.
Samma tid kommer gälla för spelare 1 även i fortsättningen men från och med nästa år så kommer spelare två och tre bara ha 100 sekunder på sig. 

Det har bestämts av tourens regelkommitté och förankrats med spelarrådet.
En annan förändring är att spelarna från nästa säsong kommer få en snittid för varje enskild tävling som jämförs mot hela fältets snittid. Om spelaren i snitt tar sju sekunder längre tid på sig än resten så har det skett en överträdelse. 

Tio överträdelser ger böter på 20 000 dollar i slutet av säsongen. För varje ytterligare överträdelse blir det 5 000 dollar i böter upp till överträdelse 15 som ger 10 000 dollar i böter.

Inga uppgifter om pliktslag

PGA Tour har fått utstå mest kritik av alla stora proffstourer när det kommer till långsamt spel. Genom åren har bland andra Kevin Na, JB Holmes och Bryson DeChambeau utmålats som de största tidsbovarna. Den här säsongen har världsfemman Patrick Cantlay fått höra ett och annat från tourkollegor, fans och media.
Pliktslag brukar vara golffansens favoritlösning på problemet med långsamt spel.
Regelkommittén går inte ens in på ämnet i ändringarna inför nästa säsong. 

Varför inte?
Gissningsvis för att touren än så länge inte har några större problem med TV-bolagen då tävlingarna sällan drar över de fastställda tiderna i tablån, snarare är det vanligare att allt är klart före utsatt tid.
Pliktslag kan bestämma utgången i hela tävlingen och kan handla om miljontals dollar skillnad i prispengar. Att dela ut pliktslag är av de anledningarna ett väldigt osäkert verktyg där det lätt kan bli väldigt fel och som blir svårt att återkalla under och framförallt efter spelets gång.

PGA Tour-kommissionären Jay Monahan har tidigare uttryckt att touren absolut tar problemen med speltempot på stort allvar och att de arbetar på lösningar hela tiden. Samtidigt har han poängterat att TV-tiderna hålls och att man måste ha förståelse för att det står väldigt mycket på spel för alla spelare, framförallt mot slutet av finalronderna.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-15
TournyttPGA TourSpeltempoTournytt
Rulla till toppen