Linn Grant avancerade tredje dagen i AIG Women's Open. Foto: Christer Höglund

AIG Women's Open

Tätkänning för Grant inför sista ronden

Linn Grant stod för en imponerande insats tredje ronden i AIG Women's Open.

Text: Roger Andersson • 2023-08-12 Uppdaterad 2023-08-12

SURREY. Jag är här för att vinna, inget annat. Så sade Linn Grant till Svensk Golf i tisdags. Inför söndagens avslutning av AIG Women’s Open har Ryas stolthet en jättechans att vinna sin första major.

Lördagens alldeles utmärkta rond på 68 slag innehöll sex birdies och två bogeys – i hård blåst och stundtals regn. Amy Young, Lilia Vu och Angel Yin var de enda spelarna i fältet som var bättre, alla 67 slag på lördagen. I nuläget är Grant sexa, tre slag bakom ledarduon Charley Hull och Lilia Vu.

Det är sällan man ser en spelare dra i så många långa, svåra och viktiga puttar. Såg så självklart ut.
– Ja, jag kände också så. Puttningen funkade verkligen idag, hittade linjerna. Verkligen inte ofta det känns så bra på greenerna.

Du har varit i slagläge i tävlingar förut. Hur brukar du hantera det?
– Alla säger att man ska njuta av det, inte så lätt, det blir ju lite ångest också. Men det är väl vad allt handlar om – att gilla att vara i det här läget, att kunna vara avslappnad och känna att det är mer kul än stressande. Jag försöker bara trivas för att få ut det bästa.

Man måste spela smart på den här banan, ha tålamod och inte bara ösa på, var ett annat uttalande från Grant tidigare i veckan. Mycket vind och krav på att hålla igen, måste väl vara mentalt jobbigt?
– Ja, framförallt när vinden kommer från sidan. Stod och siktade utanför green flera gånger för att få bollen att driva in rätt. Det slaget måste man våga lita på.

Det är konsert med Ellie Goulding här på klubben ikväll. Ska du gå på den?
– Jag vet inte, kanske blir lite padel istället.

Padel? Som uppladdning för sista dagen i en major. Är det inte skaderisk på det?
– Nej, man måste värma upp förstår du (skratt). Men jag kommer i alla fall att sova gott i natt.

Linn Grant har fem segrar på LET (en av dessa i kombination med herrarnas DP World Tour) och en seger på LPGA i USA. Linn Grants facit från tidigare framträdanden i majors är en åttondeplats i Amundi Evian Championship ifjol, delad 16:e i år och 19:e plats ifjol i den här majorn på europeisk mark. På andra sidan Atlanten säger statistiken en delad 20:e plats i KPMG Women’s LPGA Championship och en delad 53:e plats i US Women’s Open, båda tävlingarna i år.

USA är den nation som vunnit AIG Women’s Open flest gånger, med 11 segrar. England har åtta segrar, Sydkorea sex segrar och Australien och Sverige fem segrar var. Den senaste togs 2021 av Anna Nordqvist på skotska Carnoustie. Övriga svenska segrarinnor är Annika Sörenstam 2003 på Royal Lytham & St Annes, Sophie Gustafson 2000 på Royal Birkdale, Liselotte Neumann 1994 på Woburn samt Helen Alfredsson 1990, också på Woburn. Det var först 2001 som tävlingen fick status som en major.

AIG Women’s Open inför sista ronden

D1. Charley Hull, -9
D1. Lilia Vu, -9

6. Linn Grant, -6
D17. Anna Nordqvist, -1
D28. Johanna Gustavsson, E
D44. Maja Stark, +2
D61. Caroline Hedwall, +4

AKTUELL LEDARTAVLA

Linn Grant var het med puttern tredje ronden. Foto: Christer Höglund

Text: Roger Andersson • 2023-08-12
TournyttAIG Women's OpenLinn GrantTournytt
Rulla till toppen