Det svenska pojklandslaget tog guld i Lag-EM i Schweiz efter seger mot Frankrike Foto: EGA

Tournytt

EM-guld till pojklandslaget

Neo Berg avgjorde med putt från 13 meter.

Text: Svensk Golf • 2023-07-15 Uppdaterad 2023-07-16

Pojklandslagets final i Lag-EM mot Frankrike blev en riktig rysare. Alla sju matcherna i finalen gick minst till hål 17 och till slut var det Neo Berg som avgjorde genom att rulla i en birdieputt från 13 meter på andra särspelshålet.

Sverige hade marginalerna på sin sida idag på Golf Club de Genève och även Filip Fahlberg-Johnssons avgjorde sin match efter extrahål.

– Efter totalt elva dagar med förläger och tävlingsdagar kniper grabbarna till sist guldet i lag-EM. Noggranna förberedelser där alla spelare som coacher varit delaktiga har varit en del av lagets framgångar, säger Martin Olsson coach pojklandslaget

Europamästarna:

August Petersson, Isabergs GK

Erik Sabelström Holmberg, Lidingö GK

Simon Hovdal, Gräppås GK

Filip Fahlberg-Johnsson, Lidingö GK

Jonathan Ericsson, Ljunghusens GK

Neo Berg, Göteborgs GK

Martin Olsson, coach

Peter Östlund, assisterande coach

Flicklandslaget fick ge sig i bronsmatchen mot Holland. De båda lagen delade på förmiddagens foursomematcher vilket gjorde att singlarna blev helt avgörande. Matcher avgjordes på 17:e och 18:e hålet och när bara en inte var färdigspelad stod det 3-3.

Tyvärr ur svensk synvinkel fick Matilda Björkman ge sig i den avgörande matchen som avgjordes på 19:e hålet.

– Det var jämt, riktigt jämt och bra spel från båda sidor. Det är klart det svider rejält att för andra dagen i rad falla i den avgörande matchen på 19:e hålet. Det som dock gör mig både stolt och glad är hur spelarna tar hand om varandra när resultatet går emot. Vi siktar på revansch nästa år på hemmaplan, säger David Olsson coach flicklandslaget.

Nästa år avgörs Lag-EM för flickor på Göteborgs Golf Klubb som redan är i full gång med förberedelser.

Revansch för spelarna går att få tidigare än så. Fem av spelarna i EM-laget kommer att pegga vid individuella EM för damer som spelas på Tegelberga Golfklubb 26-29 juli.


Text: Svensk Golf • 2023-07-15
TournyttAmatörgolfAugust PeterssonErik Sabelström HolmbergFilip Fahlberg-JohnssonMartin OlssonNeo BergPeter ÖstlundTournytt
Scroll to Top