Det är sex år sedan Jonas Blixt tog sin senaste seger på PGA Tour, men nu leder han igen efter första ronden av John Deere Classic // Foto: Getty Images

Drömrond av Blixt – leder i Illinois

Leder igen efter skadeproblem och formsvackor.

Text: Martin Strömberg • 2023-07-07 Uppdaterad 2023-07-07

Det var ett tag sedan Jonas Blixt skapade rubriker på PGA Tour. Efter segern 2017 tillsammans med Cameron Smith i partävlingen Zurich Classic har svensken haft markanta problem med ryggen och en periodvis trevande form. Men under första ronden av John Deere Classic visade Blixt att det fortfarande finns ett stort spel i den 39-åriga kroppen.

– Jag opererade ryggen 2019 och sedan dess har jag egentligen inte kommit tillbaks dit jag vill vara. Det känns som att jag haft perioder då det går åt rätt håll och jag hoppas att denna veckan är en sån, sa Blixt efter att ha gått runt TPC Deere Run på 62 slag (-9) första ronden.

Blixt vände på 33 slag, två under par, men på slutnian kom han igång ordentligt. Efter att ha rullat i birdies på hål 11 och 13 drev han green på det 320 meter långa 14:e hålet och satte putten för eagle från 15 meters håll.

Svensken avslutade sedan ronden med att slå upp sig till en och en halv meter från fairwaybunkern och den birdien innebar 29 slag sista nio och 62 slag för ronden. Tangerat personbästa för Blixt på PGA Tour.

– Jag är extremt glad, det händer ju inte så ofta att någon går på 62 slag här, åtminstone inte för mig. Men golfen är konstig, när man kommer till en viss nivå när man inte har något självförtroende, så hittar man något och bara ser vart svingen tar dig. Det var vad som hände idag och jag är väldigt glad över det, i morgon kanske jag skjuter 100 slag, vi får se.

Blixt leder med två slag före Grayson Murray på sju under par och med tre slag före sex spelare på sex under par. Och rutinerade Blixt vet att en rond ofta inte betyder särskilt mycket i en tävling över 72 hål.

– Pressen ökar ju längre tävlingen går och det är sista nio hålen på söndag som betyder någonting. Elitgolf handlar om att prestera och jag tycker att man ska ha kvalgräns i varenda tävling, presterar man inte så ska man heller inte spela, och jag har inte spelat tillräckligt bra tidigare. Men jag har jobbat hårt för att bli bättre och för att bli en spelare som folk vill se här ute.

Näst bästa svensk efter första ronden är Ludvig Åberg, som inledde med en rond på 68 slag, det räcker till en delad 23:e plats. Henrik Norlander är på delad 115.e plats med 72 slag medan David Lingmerth gick runt på 74 slag och delar 138:e plats.


Text: Martin Strömberg • 2023-07-07
TournyttDavid LingmerthGrayson MurrayHenrik NorlanderJohn Deere ClassicJonas BlixtLudvig ÅbergPGA TourTournytt
Rulla till toppen