Det är svenskt i topp i veckans Shoprite LPGA Classic i form av Dani Holmqvist, som gick runt på 64 slag första ronden // Foto: Getty Images

Kanonrond av Holmqvist – leder på LPGA

Svenskan: "Var en riktig njutning att spela idag"

Text: Martin Strömberg • 2023-06-10 Uppdaterad 2023-06-10

Dani Holmqvist gjorde en fin säsong 2022 där hon först slutade på 17:e plats på Epson Tours Order of Merit. Hon hade behövt vara topp-tio för att skaffa sig LPGA-status den vägen men istället gjorde Holmqvist en jämn och fin insats i Kvalskolan där hon tog en 21:a plats. Det gav svenskan kategori 14 och i teorin en plats i alla tävlingar med fullt startfält. Problemet är att LPGA Tour i år inte haft så många tävlingar med fullt startfält.

– Det har varit en konstig säsong. Vi är mitt i juni och jag har spelat fem tävlingar, normalt sett är man mitt uppe i säsongen vid det här laget. Personligen behöver jag spela mycket och jag ser verkligen fram mot en period med vanliga tävlingar, sa Holmqvist efter sin förstarond i Shoprite LPGA Classic på Seaviews Bay Course i New Jersey.

Holmqvist spelade sent första dagen och inledde med att göra fyra raka par från tionde hålet, hennes starthål. Sedan kom birdieproduktionen igång och svenskan gjorde birdies på hål 14, 16 och 17 innan hon rullade i en femmetersputt för eagle efter vändningen på det tredje hålet. Holmqvist avslutade sedan i stil med birdies på sexan och sedan också på det tuffa sjunde hålet, för 64 slag (-7). Ett snyggt personligt rondrekord på LPGA Tour.

– Det var en fenomenal dag. Vi hade roligt i vår grupp och bra stöd av publiken och det var en riktig njutning att spela idag. Det är kul att vara uppe i toppen, det är vad man kämpar för och när man vet hur svårt spelet är så ska man ta vara på och njuta de dagar man får ihop spelet.

Holmqvist har hittills som bästa placering en delad sjundeplats från Thornberry Creek LPGA Classic 2018.

Det är svenskt också på delad femte plats i form av Anna Nordqvist, som gick runt på 66 slag (-5). Nordqvist inledde med att slå upp andraslaget till några centimeter på sitt första hål och inte heller Nordqvist tappade några slag under första dagens spel.

– Jag spelade stabilt och det är skönt att få en bra start. Jag gav mig själv många bra chanser, fick väl ett par konstiga studsar men det får man räkna med här. Totalt sett en riktigt bra start och skönt att också avsluta med en birdie, sa Nordqvist.

Linnea Ström inledde med 71 slag och delar 38:e plats. Också Linnéa Johansson är på rätt sida om kvalgränsen efter första ronden med 71 slag (par) och en delad 53:e plats.


Text: Martin Strömberg • 2023-06-10
TournyttAnna NordqvistDani HolmqvistLinnea JohanssonLinnea StrömLPGA TourTournytt
Rulla till toppen