Elin Arvidsson fick en drömstart med två birdies. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Den första solskenshistorien på Ullna

Doldisen Elin Arvidsson har hittat sin nya väg mot tourernas toppstrider

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-08 Uppdaterad 2023-06-08

ULLNA Veckans första solskenshistoria från 2023 års upplaga av Volvo Car Scandinavian Mixed? När den kunde berättas efter förmiddagsbollarnas öppningsrundor var det en 30-åring som tog sin plats i en huvudroll.

Elin Arvidsson från Falkenberg, Texas, Las Vegas och Göteborg.

Jublande lycklig möttes hon av nyfikenhet bland såväl åskådare och media.
– Den starten jag fått är ju fantastisk – det här var verkligen i jättekul runda, sa Elin efter 68 slag, fyra under par, på Ullna G&CC som hon snabbt lärt sig att älska.

Hennes första wedge för dagen var en delikatess. Den följande birdien var enkel och given. Hon följde upp med att sänka en chip.
Efter 15 spelade hål var hon för ett ögonblick i delad ledning.

– Jag började spela på hål 10 och visste att jag hade en tuff avslutning framför mig på hålen 7, 8 och 9. Min bogey på åttan stör mig inte så mycket. Det hade börjat blåsa och greenen är riktigt liten. Jag måste vara riktigt nöjd med scoren, spelet och läget inför resten av veckan. Det är många hål kvar att spela och jag hoppas på en lika rolig fortsättning, sa Elin Arvidsson.

Hon hyllade banan och anläggningen utmed Ullnasjön:
– Att vara här på Ullna känns så lyxigt, alltså. Kvaliteten på fairways och greener är så bra att man tror att man är i USA. Jag är också så glad att vädret är så underbart som det är. Jag reser alltid med underställ här i Sverige, det behövde jag inte idag…

Elin kom till Stockholm som en doldis och en av de 28 svenska spelare som fått sin plats i startfältet. Därmed också med möjligheten att få visa upp sig, att ta en plats högt upp i resultatlistan, att få lön för ett hårt och långvarigt arbete som golfproffs ute på världens mindre uppmärksammade tourer.

Efter 68-rundan på Ullna var LPGA-spelaren Madelene Sagström en av dem som hyllade Elin Arvidsson.
– Vi gick i samma klass på riksidrottsgymnasiet i Ljungbyhed, berättade Madelene.
– Jag är otroligt imponerad av Elin. Jag kan önska att jag själv vore hälften så positiv som henne, att jag haft hälften av hennes kämpakraft och vilja att alltid jobba vidare.

Golflivet började i Falkenbergs GK. Det fortsatte på golfgymnasiet och sedan på Texas Tech University i Lubbock, Texas.

Hon har naturligtvis följt sin förra skolas blivande världsetta bland amatörer, Ludvig Åberg, under hans tid som collegegolfare.
– Allt som han lyckats med är fantastiskt. Jag vet hur stolta alla är där borta på Texas Tech över Ludvigs framgångar och utmärkelser. De kommer att rida på den vägen länge framöver, säger Elin Arvidsson.

Hennes proffsliv började på Symetra Tour, idag med namnet Epson Tour. Hon flyttade sin bas till en värdfamilj i Las Vegas.
– Jag kämpade och kämpade under sex säsonger med målet att ta mig till LPGA-touren. Jag lyckades aldrig. Det blev några år med en känsla av misslyckanden. Jag valde att flytta med min pojkvän till Göteborg för att träna i Hovås och satsa på Ladies European Tour. Det har givit mig en nytändning och jag stortrivs verkligen på touren som utvecklats med nya sponsorer och ett riktigt bra spelschema, berättar Elin.

Säsongen 2023 har börjat bra med bland annat en fjärdeplats i Aramco Team Series i Singapore. Hon kom nyligen på 15:e plats i Florida och var 31:a senast i Helsingborg Open. Hon ligger för närvarande på 31:a plats på Race to Costa del Sol-listan. I skrivande stund är hon sjua i Scandinavian Mixed.

I morgon, med starttid 12:40, fortsätter spelet på Ullna tillsammans med sydafrikanskan Nicole Garcia och engelsmannen Daniel Gavins.
– I dag var det vi tjejer som slog killen, avslutar Elin Arvidsson med ett skratt i det värmande solskenet.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-08
TournyttDP World TourElin ArvidssonLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen