Tiger Woods har fortfarande problem med sitt högerben och högerfot. Men nu är det dags för ännu en comeback. BIld: Getty Images

PGA Tour

Mannen som alltid kommer tillbaka

Tiger Woods gör comeback igen. I dag peggar han upp i Genesis Invitational. Här är Tigers skadelista de senaste 15 åren.

Text: Bo Hansson • 2023-02-16 Uppdaterad 2023-02-16

47-årige Tiger Woods skadelista de senaste 15 åren innehåller bland annat stressfrakturer, korsbandskada, ryggoperationer, knäoperation och en bilolycka 2021 som höll på att kosta honom livet. Den hämtar han sig fortfarande ifrån.
Nu har han inte tävlingsspelat sedan The Open i somras. Men han är med denna veckan för att vinna, säger han.
Tiger Woods har kommit tillbaka. Gång efter gång. Och tvingats kliva av igen lika många gånger.
Höjdpunkten kom 2019 då han lyckades vinna Masters.
Här är en sammanställning av Tiger Woods skador sedan 2008.
Det är lång läsning.

2008
April: Opererade vänster knä, brosk.
Juni: Trots en skada på vänster skenben och smärta i vänster knä lyckas han slå Rocco Mediate i särspel och vinna US Open.

2010
Maj: Inflammation i diskar i ryggen. Kortare frånvaro.

2011
April: Tiger Woods får känningar I sitt opererade knä plus smärta I hälsenan. Som en säkerhetsåtgärd drar han sig ur Wells Fargo Championship.
Maj: Woods är tillbaka men tvingas avbryta Players Championship efter nio hål. Ett skadat ligament I vänster knä och fortsatt smärtor i hälsenan håller honom borta i tre månader.

2012
Mars: Med sju hål kvar att spela av WGC-Cadillac Championship tvingas Tiger bryta tävlingen på grund av smärtor i hälsenan. Två veckor senare vinner han Arnold Palmer Invitational.

2013

Juni: En armbågsskada gör att Woods måste vila ett antal veckor.
Augusti: Den sista dagen av Barclays sjunker Tiger ihop i smärtor på 13:e fairway. Spasmer i ryggen. De resterande hålen är han tvungen att använda sin putter för att plocka ur bollen från hål. Ändå är han nära att få till ett särspel mot Adam Scott som vinner med ett slag. Veckan efter finns Woods med i Deutsche Bank Championship.

2014
Mars: Tiger Woods går fem över par de första sex hålen av finalrundan av Honda Classic. På 13:e hålet bryter han på grund av spasmer i ländryggen.
April: Woods meddelar att han, för första gången i sin professionella karriär, inte spelar the Masters efter att han genomgått en ryggoperation för att åtgärda en klämmande nerv.
Augusti: I ett försök att försvara sin title i WGC-Bridgestone Invitational sträcker han sig i ryggen under den sista ronden. Han spelar de åtta första hålen tre över par innan han blir tvungen att avbryta på grund av smärtor. Veckan efter gör han ett försök i PGA Championship. Han grimaserar kraftigt då och då och missar kvalgränsen. Han kommer inte att spela igen förrän i december.

2015
Februari: Tiger spelar elva hål I Farmers Insurance Open innan han drar sig ur med en ryggskada. Nästa gång han peggar upp är inte förrän i Masters två månader senare.
September: Woods genomgår en andra ryggoperation och missar resten av året. Han hoppas återkomma ”tidigt 2016”.
Oktober: Ytterligare ett, mindre, ingrepp i ryggen görs.
December: Tiger meddelar att han inte har kunnat börjat någon rehab ännu och att det heller inte finns någon tidtabell för när han kan komma tillbaka.

2016
April: Tiger har börjat svinga lite lätt hemma, men meddelar nu att han skippar Masters för andra gången i karriären och att han fortfarande inte vet när han kommer tillbaka.
September: Woods, nu rankad 711 i världen, bekräftar att han ska göra comeback och Turkish Airlines Open i början av november och även spela i sin egen tävling Hero World Challenge i början av december. Han kommer inte till start i någon av tävlingarna.

2017
Februari: Woods gör comeback i Farmers Insurance Open, missad kvalgräns, och veckan efter går han runt på 77 slag den första dagen av Dubai Desert Classic. Andra dagen lämnar han återbud på grund av spasmer i ryggen.
April: Woods genomgår en fjärde ryggoperation för att minska smärtan i rygg och ben. Han meddelar att operationen gått bra men att han sannolikt kommer att missa resten av PGA Tour-säsongen.
Maj: Efter att han misstänks ha kört bil påverkad grips Tiger Woods av polisen i Florida. Själv säger han att han inte druckit alkohol, i stället är det smärtlindrande medicin som orsakat en oväntad reaktion.
September: Han får klartecken att börja svinga en klubba igen men medger samtidigt att det inte är säkert att han kan spela tävlingsgolf mer. I början av december gör han comeback i Hero World Challenge.

2018
September: Tiger Woods tar sin första seger på fem år när han vinner Tour Championship i Atlanta.

2019
Mars: Efter tre raka topp 20-placeringar på PGA Tour står Tiger över Arnold Palmer invitational på grund av nackproblem. Några veckor senare vinner han Masters ett slag före Tony Finau, Xander Schauffele och Dustin Johnson. Det är hans 15:e majortitel.

Augusti: På grund av stelhet i ryggen kan Tiger Woods bara chippa och putta under pro am-spelet inför The Northern Trust. Efter första ronden drar han sig sedan ur tävlingen. Senare i samma månad genomgår han en mindre titthålsoperation (brosk) i vänster knä.
I oktober är han tillbaka och vinner då Zozo Championship med tre slag. Woods tar sin 82:a PGA Tour-titel.

2020
Mars: Stelhet i ryggen tvingar Tiger att avstå Arnold Palmer Invitational och The Players. Efter det kommer nedstängningen på grund av corona.
December: Dagen före julafton genomgår Tiger en femte ryggoperation för att minska trycket på en disk.

2021
Februari: Tiger Woods spelar inte men han är värd för Genesis Invitational på Riviera i Kaliforniern. Två dagar efter tävlingen, 23 februari, är han på väg till Rolling Hills Country Club för ett PR-jobb. Klockan är strax efter sju på morgonen när han, i hög fart, kör av vägen och voltar ner i en svacka. Tiger Woods skadar sig svårt, främst i underkroppen. Det finns inga passagerare i bilen.
April: Tiger Woods postar en första bild på sig själv när han står med kryckor. Han ler. Senare beskriver han rehabiliteringen som den tuffaste han haft och att han bara såg fram  emot att kunna vara utomhus.
November: Tiger lägger upp en tre sekunders video på sociala medier där han slår en boll på rangen för första gången sedan olyckan.
December: Tiger spelar PNC Championship tillsammans med sin son Charlie.

2022
April: Woods gör comeback. Det sker i the Masters på Augusta, årets första major. Han klarar kvalgränsen men faller tillbaka under helgen då han går runt på 78 slag båda dagarna. Han slutar på delad 47:e plats.
Maj: Nästa tävling blir ytterligare en major, PGA Championship på Southern Hills. Han klarar kvalgränsen även här men efter en 79:a på lördagen drar han sig ur tävlingen.
Juli: Han spelar ännu en major, den 150:e upplagan av The Open på St Andrews. Tiger Woods missar kvalgränsen. De tre tävlingarna blir de enda han spelar under 2022.

2023
Februari: Dags för ännu en comeback. På torsdagen (16 februari) slår 47-årige Tiger Woods ut i Genesis Invitational på Riviera. Han säger att han är där för att vinna, annars hade han inte ställt upp.
Tiger Woods är nu rankad 1 294 i världen.

Källa: Sky Sports, PGA Tour, Golf Channel


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-02-16
TournyttComebackGenesis InvitationalPGA TourTiger WoodsTournytt
Scroll to Top