Saken är klar. Rory McIlroy sänker för vinst på sista green. Bild: Getty Images

DP World Tour

McIlroy drog längsta strået mot rivalen Reed

Världsettan avgjorde med en fyrametersputt på sista hålet. Henrik Stenson slog till med dagens lägsta score.

Text: Bo Hansson • 2023-01-30 Uppdaterad 2023-01-30

Henrik Stenson avslutade starkt när den sista ronden av Dubai Desert Classic, säsongens andra Rolextävling, spelades på måndagen.
Stenson, som startade dagen fyra under par och elva slag efter ledande Rory McIlroy, gick runt på 64 slag, åtta under par, efter sex birdies, en eagle och resten par.
Dagens bästa score. Stenson avancerade därmed 45 placeringar till en åttondeplats som han delade med Marcus Kinhult (plus Richard Bland, Angel Hidalgo och Johannes Veerman). Kinhult (70–65–71–70) har haft skadeproblem under den gångna hösten gjorde nu en fin tävling och avslutade med en bogeyfri 70 rond (två birdies).
Stenson och Kinhult belönades med 164 poäng och 170 567 euro vardera.

Men det var världsettan och LIV-spelaren Patrick Reed som gick en kamp om segern. McIlroy och Reed som började veckan med en kontrovers som blåstes upp rejält i media.
Världsettan Rory McIlroy gick ut i ledning (–15), tre slag före Dan Bradbury och Callum Shinkwin. Slaget bakom dem fanns sju spelare, bland andra Patrick Reed.
Reed, som gick i bollen framför McIlroy, var tre under par efter fem hål och när McIlroy spelat tio hål var båda –17 med en lucka på tre slag till närmaste spelare.
När Reed stod på 18:e tee var han –17. Han gjorde birdie på par 5-hålet. När Reed sänkte sin putt stod McIlroy och väntade på att få slå sitt andralag. Han var et slag före Reed men hade just slagit en drive som stannat två decimeter från vattnet. Nu såg han att det behövdes en birdie för att vinna. Gå för det eller lägga upp? Till saken hör att McIlroy slog sitt andraslag i vattnet, den stora dammen framför green, på söndagen.
­Han valde att lägga upp, slog en wedge till fyra meter från flaggan – och sänkte för vinst. McIlroys första seger i en Rolextävling.
– Jag kunde nog ha gått för green men med tanke på vad som hände i går så försökte jag få en bra wedge och göra up and down. Det har varit en kamp hela dagen. I ärlighetens namn har det varit en kamp hela veckan. Jag har inte spelat mitt bästa spel men lyckats att manövrera mig bra runt banan, sa McIlroy direkt efter vinsten.

McIlroy undvek också ett spänt särspel med Patrick Reed.
Reed, som gått över till LIV, stämde McIlroy tidigare i år för uttalanden han gjort mot Reed. Stämningen fick McIlroy motta hemma vid dörren på julafton.
Så när Reed gick fram till McIlroy på rangen och ville hälsa ignorerade McIlroy honom. Reed gick därifrån men slängde först en peg med LIV-tryck på mot McIlroy.
– Mentalt var det nog en av de tuffaste ronderna jag spelat. Det hade varit lätt gjort att låta känslorna komma i vägen. Jag fick koncentrera mig hårt och glömma vem som var där uppe på ledartavlan. Jag tycker att jag gjorde det väldigt bra och visade mental styrka i dag, säger Rory McIlroy.
Segern gav honom 1 407 598 euro och 1 335 poäng på Race to Dubai-rankingen.

Övriga svenskar:
D16) Alexander Björk (69–70–68–71) –10 totalt. Det gav 105 poäng, 109 502 euro.
D28) Jens Dantorp (69–71–70–70) –8 totalt. 69 poäng, 69 965 euro.
D70) Ludvig Åberg (65–73–75–72) och Mikael Lindberg (73–67–74–71) – 3 totalt.
Åberg är amatör och får inga poäng eller pengar. Lindberg fick in 15,6 poäng och 14 282 euro.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-01-30
TournyttDP World TourHenrik StensonHero Dubai Desert ClassicMarcus KinhultPatrick ReedRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen