Robin Petersson spelade tre tävlingar på DP World Tour och kom hem med en tredje- och en tiondeplats. Och 1,2 inspelade miljoner. Bild: Göran Söderqvist

Challengetouren/Allerum

CT-proffset tog chansen – säkrade hela säsongen

Helsingborgaren Robin Petersson har nära till banan när Challengetouren kommer till Allerum. Själv är han i slag. Tre tävlingar på DPWT gav 1,2 miljoner i kassan.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-24 Uppdaterad 2022-08-24

Förra veckan var Challengetouren på Österåker. Där blev det spansk seger. Denna veckan, torsdag till söndag, är det Allerum utanför Helsingborg som står värd för Indoor Golf Group Challenge, Sveriges andra tävling på årets Challengetourschema.
En som kan snacka om att ha hemmaplan är Robin Petersson. Han representerar visserligen inte Allerum men bor i Helsingborg och har inte mer än tio minuter till banan. En bana han är väl bekant med.
– Absolut. I år har jag bara spelat där en gång men det är en bana som brukar öppna rätt tidigt och den brukar vara rätt bra skick även då runt påsk. Jag har spelat där jättemånga gånger och känner bara att det ska bli jäkligt kul att spela en Challengetourtävling när man verkligen har hemmaplan. Jag kan bo hemma och slipper hotell och resväskor hit och dit. Jag kan bara koppla av utanför banan och väl på banan så är jag redan bekant med hela anläggningen, säger Robin Petersson till Svensk Golf.

Hur skulle du beskriva banan?
– Det är väl en ganska enkel bana för oss proffs. Jag skulle tro att den som vinner den här veckan kommer att ligga minst 20 under par. Samtidigt, det är Nordvästra Skåne, det kan blåsa en del, kanske regna. Men om det blir vindstilla och solsken i fyra dagar kommer det att bli låga scorer. Det är ganska brett från tee, ruffen är oftast inte så hög … Men tappar man i början så har man en lång uppförsbacke.

Du har inte råd att gå ett över par?
– Nej, jag skulle vilja påstå att du inte har råd att gå ett under heller utan måste gå fyra, fem under varje dag för att inte tappa mark. Banan är inte särskilt lång vilket jag skulle säga passar mig, jag tycker det är roligt att slå wedgar och brukar chippa och putta rätt bra. Men man ska ju slå alla sina slag också …


Spelade in runt 1,2 miljoner på några veckor

Robin Petersson gjorde sitt första år på Challengetouren 2021. Efter ett antal år på Nordic Golf Legaue tog han sig upp via kvalskolan – och tog sig som siste man till tourfinalen på Mallorca.
Helsingborgaren behöll sitt kort (det gjorde alla förra året på grund av pandemin) och har alltså full status på årets Challenge Tour där de tjugo bästa på rankingen får spelrättigheter på DP World Tour nästa år.
I nuläget är Robin Petersson 47:a på den listan men han har å andra sidan just haft sina kanske bästa veckor på golfbanan. I alla fall de bäst betalda. Tre tävlingar på DP World Tour, som han funderade på att inte hoppa på eftersom han spelat så mycket, resulterade i en tredjeplats i Cazoo Classic i England – belönad med drygt 77 0000 euro (ca 800 000 kronor) – och en tiondeplats i ISPS Handa World Invitational i Nordirland som gav runt 300 000 kronor i plånboken.
Runt 1,2 miljoner in på några veckor.
– Tredjeplatsen är min största prischeck. Det hjälper ju mig. Om jag är riktigt smart nu så känner jag att hela denna säsongen och även nästa år är mer eller mindre betalda. Det är fantastiskt skönt. När man spelar på Nordic League, som jag har gjort, där pengarna är mindre lever man ofta från tävling till tävling och hoppas att man spelar in tillräckligt denna veckan för att täcka kostnaderna. Nu kan jag lägga den oron åt sidan, ett tag i alla fall.

­Trea och tia på DPTW. Går du in på Challengetouren med en annan inställning nu?
– Undermedvetet kanske, men jag försöker hålla mig ödmjuk till uppgiften för jag vet ju hur svårt golf är när man inte har det. Det är klart att bra spel i sådana tävlingar ger självförtroende men jag försöker att inte sväva iväg allt för mycket. Det finns många duktiga spelare på CT och det är tufft även där.

På Challengetouren krävs det, i princip, en topplacering för att få in hyfsat med pengar. Samtidigt är touren lika dyr att spela på som DPWT.
– Precis. Skämtsamt brukar det sägas att CT är ingen tour man vill vara på eftersom resekostnaderna är lika stora som på ET men prispengarna mycket mindre så det är väl en tour man inte ska spendera för lång tid på, säger Robin Petersson.
Ska han ta sig vidare ett trappsteg upp behöver han sluta topp 20 på rankingen. Och det är egentligen samma sak där. Det behövs några topplaceringar och kanske en vinst för att få in de poäng som gör skillnad.
– Jag försöker att inte tänka på det utan ta den där klassiska, en tävling i taget. När man slår i putten på sista hålet på den sista tävlingen får man kolla på vad man ligger, säger Robin Petersson.

Svensk seger denna veckan?

– Rent statistiskt har vi väl rätt så bra chans eftersom det är så många svenskar med i fältet denna veckan och det är klart det hade varit roligt att se en svensk högst upp på söndag. Förhoppningsvis är det jag som står där.
Säger Robin Petersson som sklår ut 12.50 på torsdagen.

Länk till veckans ledartavlor

Challengetourrankingen – Road to Mallorca


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-24
TournyttAllerums GKChallenge TourRobin PeterssonTournytt
Rulla till toppen