Cameron Smith får arbeta med tålamodet under årets The Open // Foto: Getty Images

The Open

Smith: “Mina vänner hatar mig för det”

Ledaren trivs inte med de långa rondtiderna.

Text: Martin Strömberg • 2022-07-16 Uppdaterad 2022-07-16

Speltempot på stenhårda Old Course har varit ett samtalsämne under de första dagarna av The Open i St Andrews. Det faktum att många spelare når par-femmorna på två slag och flera av par fyra-hålen på ett gör att rondtiderna de första två ronderna har stuckit iväg en bit över sex timmar för många av de senare startande. En hel del talar för att det kommer att bli långa tider också i helgen, något som ledande australiensaren Cameron Smith också tycker är ansträngande.

– Den här veckan tror jag inte att det finns något att göra åt saken som banan spelas. Jag är extremt otålig som person, mina vänner hatar mig för det, och jag får arbeta med tålamodet på banan.

Smith gick runt på 64 slag andar ronden men efter andra dagen är han förberedd på att banan kan komma att spelas betydligt tuffare de sista två dagarna. Och att tålamodet kommer att vara en extremt viktig faktor för att lyckas hålla sig kvar i toppen.

– Banan var lite mjukare idag men med vind så blir den stenhård igen på nolltid. Det kommer att handla om att spela smart och även om det sårar ditt ego ibland så måste man slå bollen bort från flaggorna ganska ofta. Underlaget här påminner mycket om hemma i sandbältet i Australien och man måste klara av att vara kreativ framförallt med wedgarna, säger Smith.

Som också framhåller lag-puttningen som den kanske viktigaste egenskapen att bemästra på Old Course. Man får mängder av puttar från långdistans och läser man dem fel eller slår dem i fel hastighet är det treputtsvarning omedelbart.

– Ett bra slag kan ofta vara 20-30 meter från hål och det är bara att acceptera. Jag har alltid varit förhållandevis bra på att spela i tuffa förhållanden och att spela smart golf. Det kommer att behövas i helgen.

Och risken att Cameron Smith ska rusa iväg i tankarna och ta ut någonting i förskott är liten. Han är fullt medveten om att 36 tuffa hål återstår av The Open.

– Jag försöker alltid att behandla alla ronder likadant oavsett hur jag ligger till och vilken rond det är och det blir ingen skilllnad i helgen. Jag ska stanna uppe så sent jag orkar ikväll för att vara pigg och fräsch till den sena starttiden och i morgon bitti går jag upp och tar det lugnt, cyklar lite på motionscykeln och sedan är det en ny dag.

Smith leder med två slag före amerikanen Cameron Young och med tre för Viktor Hovland och Rory McIlroy.

Senaste från The Open:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-07-16
TournyttCameron SmithCameron YoungDP World TourOld Course St AndrewsPGA TourRory McIlroyThe OpenTournyttViktor Hovland
Scroll to Top