Lee Westwood och Ian Poulter. Ryder Cup-hjältar som numera spelar i samma LIV Golf-lag – Majesticks GC. Foto: Getty Images

Tourkriget

Westwood och Poulter hotar att stämma DP World Tour – Pelley svarar kraftfullt

16 LIV-spelare har undertecknat ett brev som skickats till DP World Tour. Tourens vd Keith Pelley besvarar brevet kraftfullt.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-01 Uppdaterad 2022-07-01

100 000 pund i böter samt avstängda från tävlingar som samordnas med PGA Tour. Det var DP World Tours åtgärder mot de spelare som utan dispens spelade första LIV Golf-tävlingen. 
I veckan spelas den andra och de allra flesta är återigen med i startfältet för LIV Golf-tävlingen i Portland och inte i DP World Tour-tävlingen Irish Open. 

I ett brev som Telegraph kommit över hotar 16 LIV-spelare, däribland Lee Westwood och Ian Poulter, att stämma DP World Tour. Brevet skickades till tourens vd Keith Pelley och övriga styrelsemedlemmar. 

Utdrag ur spelarnas brev:
”Vi är oroade över att tourens agerande mot oss, LIV Golf och golf i allmänhet kommer att få negativa konsekvenser för DP World Tour, en tour och organisation som vi, trots vår senaste interaktion, bryr oss mycket om. Avsikten med det här brevet är inte att ytterligare splittra oss, utan att svara på tourens uttalanden och att ställa frågor som touren bör besvara och som vi bör diskutera i detalj.
Istället för att lägga tid, energi, ekonomiska resurser och fokusera på överklaganden, förelägganden och stämningar ber vi er att ompröva era senaste straff och sanktioner, och istället lägga vår energi på att skapa en väg framåt som är bättre för DP World Tour-medlemmarna och golfspelet.
Därför ber vi dig att återkalla dina böter och avstängningar senast klockan 17.00 fredagen den 1 juli 2022. Dessutom representerar vi över fem procent av DP World Tour-medlemmarna och enligt dess stadgar, ber vi dig att sammankalla ett möte för att diskutera dessa viktiga frågor ytterligare. Om inte, lämnar du oss inget annat val än att använda de olika andra medel och metoder som står till vårt förfogande för att rätta till dessa fel.”

På fredagsmorgonen kom svar från Keith Pelley och han går till hårt angrepp på spelarna och tycker att det är märkligt att man verkar bry sig om touren väldigt mycket just nu men inte visat det senaste åren. 

Utdrag ur Pelleys svar: 
”Innan de gick med i LIV Golf visste spelarna att det skulle få konsekvenser om de valde pengar framför konkurrens. Många av dem vid den tiden förstod och accepterade det. Ja, som en spelare som nämns i brevet sa i en mediaintervju tidigare i år; ’Om de stänger av mig, så stänger de av mig.’ Det är inte trovärdigt att vissa nu är förvånade över de åtgärder vi har vidtagit.
I brevet hävdas att dessa spelare ”bryr sig djupt” om DP World Tour. En analys av tidigare deltagandestatistik under de senaste åren visar på något annat. Särskilt en spelare som nämns i brevet har bara spelat sex Rolex Series-tävlingar under de senaste fem åren. En annan, bara fyra. Jag önskar att många av dem hade varit lika angelägna om att spela på vår tour då som de verkar vara nu, baserat på det faktum att de antingen har sagt upp sitt medlemskap i PGA TOUR eller, om de fortfarande är medlemmar, har stängts av på obestämd tid.
Dessutom, med tanke på hur djupt dessa spelare säger att de bryr sig om DP World Tour, kanske några av dem kunde ha spelat i Irland den här veckan för att stödja vår nya titelsponsor, i synnerhet en spelare som gav oss ett undertecknat åtagande att spela på Mount Juliet. Med den spelaren som för närvarande är på Pumpkin Ridge (veckans LIV-bana) kan du föreställa dig att påståendet i brevet att vi har fel, är svårt att acceptera.”

Vidare anger DP World Tours vd att han inte kommenterar juridiska frågor eller eventuella rättsliga ärenden.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-07-01
TournyttDP World TourIan PoulterLee WestwoodLIV Golf Invitational SeriesTournytt
Scroll to Top