Henrik Stensons puttning har varit i fint skick under veckan i Halmstad // Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Rökmaskinen överraskade Stenson: ”Drog lite extra på smilbanden”

Värden är i position att vinna egna tävlingen.

Text: Martin Strömberg • 2022-06-11 Uppdaterad 2022-06-11

HALMSTAD. Henrik Stenson var på väg mot en riktig drömscore under tredje ronden av Scandinavian Mixed. Tävlingens värd rivstartade ronden med tre raka birdies och vid vändningen var han fem under par, med mersmak. Stenson var glödhet.

– Jag gav mig själv chanser hela tiden och det kunde ju lätt ha varit ännu bättre, jag lämnade väl två puttar kort i linjen också, säger Stenson, som i och med den blixtrande starten redan ätit upp försprånget till ledande australiern Jason Scrivener.

Men efter vändningen blev Stenson golfliv plötsligt lite besvärligare. Trots att både tian och elvan spelas som två av banans lättaste hål lyckades Stenson gå hålen ett över par.

– När man står med en sandwedge kvar på tian så vill man ju gärna ha en bättre chans, helt klart. Sedan från fairway på elvan så tänker man ju helt klart mer birdie än par men där kom väl första riktigt dåliga svingen när jag skavde ut den bland träden till höger på andraslaget och sedan lyckades jag ju inte heller rädda paret. Det känns väl som att vi tappar åtminstone ett och ett halvt slag mot övriga där med en bogey.

Efter två säkra par på hål 12 och 13 av Stenson bjuder Halmstads norra på ännu en bra birdiemöjlighet i teorin på hål 14. För Stensons del blev det dock ännu en bogey efter att ha slagit andraslaget från vänstersidan in i ett träd, därifrån tvingades svensken pitcha ut sig på fairway, slå ett långt järn in och sedan tvåputta från långt håll för sex slag i.

– Finns det en bra sexa så var väl den på fjortonde just det. Men det är klart att det svider att tappa slag på två par fem-hål och det är inget jag har råd med om jag ska vinna det här.

Nu blev avslutningen för Stenson ändå vass med en relativt sällsynt birdie på det korta, men ack så förrädiska hål 16. Ett säkert utslag i rätt längd och en perfekt putt från åtta meter innebar jubel i baren vid sidan av greenen. Och en rejäl överraskning för Stenson i form av en rökmaskin som gick igång bakom green.

– Ja, det var inte igår som man fick vara med om det och det fick mig absolut att dra på smilbanden lite extra. Från och med nu ska jag se till att det finns på alla tävlingar, säger Stenson och skrattar.

Med ronder på 70-66-67 och därmed 13 under par är Stenson på en tredjeplats inför avslutningsronden, tre slag bakom Linn Grant och ett slag bakom tvåan, Jason Scrivener. På förhand en utsökt position att möjligen kunna ta sin första seger i vår inhemska Europatourtävling. Han har som bäst en andraplats från 2005 då australiern Mark Hensby rullade i en monsterputt på det 72:a hålet för att sedan besegra Stenson i särspel.

– Det skulle vara fantastiskt roligt att vinna i Sverige och nu är jag i varje fall i en hygglig position. Man vet ju att luften blir lite tunnare på söndagarna och det är ju inte första gången jag är i det här läget, säger Stenson.

Som naturligtvis också gläds åt att Linn Grant spelar bra och leder tävlingen inför avslutningsronden. En birdie av Scrivener på sista hållet satte dock käppar i hjulet för en helsvensk ledarboll under söndagen. Stenson får istället spela i näst sista boll tillsammans med spanjoren Sebastian Garcia Rodriguez.

– Ja, om inte jag vinner så håller jag helt klart tummarna för Linn, förklarar han.

Lite smygande i bakgrunden är tredje bästa svensken, Kristoffer Broberg. Han är delad femma på tio under par, sex slag bakom ledande Linn Grant.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från Volvo Car Scandinavian Mixed:


Text: Martin Strömberg • 2022-06-11
TournyttDP World TourHalmstad GKHenrik StensonJason ScrivenerKristoffer BrobergLadies European TourLinn GrantScandinavian MixedTournytt
Rulla till toppen