Madelene Sagström under tisdagens träningsvarv. Foto: USGA

5 saker att hålla koll på i U.S. Women’s Open

Vi har en intressant majortävling framför oss.

Text: Svensk Golf • 2022-06-01 Uppdaterad 2022-06-01

U.S. Women’s Open 2022

Datum: 2–5 juni
Spelplats: Pine Needles Lodge & Golf Club
Par: 71
Längd: 6 070 meter
Regerande mästarinna: Yuka Saso

Annika Sörenstam

Tillbaka på den stora scenen. Hon vann här 1996 i överlägsen stil. I år blir det en annorlunda upplevelse. Banan är längre och Sörenstam tillhör inte längre de längsta från tee.
– Det är en generös bana från tee men det gäller att vara precis vid inspelen och jag kommer behöva slå längre klubbor in mot greenerna. Jag kan inte längre attackera flaggorna. Det skulle vara dåraktigt om jag gjorde det. Så jag måste vara smartare än förr. Mitt mål är spela så bra jag kan. Jag vet vad jag kan och mina begränsningar, säger Sörenstam inför majorn.

Wie Wests sista show

Michelle Wie West har meddelat att hon kommer lägga klubborna på hyllan efter den här veckan. 32-åriga Wie West slog igenom i början 2000-talet och blev proffs vid 15 års ålder. Redan som väldigt ung amatör hade hon visat stor potential.
Hon har vunnit fem gånger på LPGA Tour och 2014 kom den efterlängtade majorsegern i U.S. Women’s Open på Pinehurst (som ligger i samma område som veckans spelplats Pine Needles). Skador och djupa formsvackor har avlöpt varandra under karriären.   
Hon har varit en stor förebild för många och är stolt över sin karriär.
– Det har varit upp och ner men jag är väldigt stolt över min envishet och uthållighet som jag visat under min karriär. Jag har uppnått mina två främsta mål, examen från Stanford och seger i US Open, säger Michelle Wie West. 

Korda tillbaka

Nelly Korda var världsetta stora delar av 2021. Jin Young Ko har tagit tillbaka den positionen. Korda är tvåa men har inte spelat någon tävling sedan hon drabbades av en blodpropp i armen i mitten av mars. Hon gör blott sin fjärde tävling för säsongen och hon är taggad på att spela golf igen.
– Jag är så glad att vara här ute igen och spela golf. Kroppen känns bra. Det har varit jobbigt att inte kunna spela och tävla, säger Korda. 

Åtta svenskor i fältet

Det kan bli en väldigt rolig svenskvecka. 
Maja Stark och Madelene Sagström kommer till Pine Needles i bra form. Stark dominerar på Ladies European Tour och Madelene Sagström radar upp fina placeringar på LPGA Tour.
Anna Nordqvist missade förvisso förra veckans tävling på grund av sjukdom men är alltid ett intressant namn inför majortävlingar. 
Ingrid Lindblad, rankad tvåa i världen bland amatörer, spelar de två första varven med Annika Sörenstam. Ett minne för livet och en möjlighet att visa legendaren var skåpet ska stå. 
Linnea Johansson har utvecklats enormt på kort tid och får gärna ta ytterligare kliv i veckan. 
Förhoppningsvis är det dags för Frida Kinhult att få till spelet under en major. Potentialen finns.
Pernilla Lindberg har vunnit en tävling och det var en major (ANA Inspiration 2018). Hon får gärna fortsätta på det spåret. Det känns avlägset, men det gjorde det 2018 också. 

Inspelen

Det är förmodligen spelaren som vågar mest vid inspelen utan att hamna i problem som kommer vinna den här majorn. Greenområdena på Pine Needles är luriga med unduleringar och avrinningsytor. Det kommer säkerligen ställas några knepiga flaggplaceringar under veckan. 
Den ursprungliga Donald Ross-designen från 1928 har genomgått förändringar och 2017 lade Kyle Franz till fler strategiska element, främst i form av fler bunkrar i populära landningsområden. Samtidigt har banan förlängts, vilket ställer krav på längd från tee, men att placera sig på rätt sida för bästa spelvinkeln in mot flaggan kommer vara minst lika viktigt.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-06-01
TournyttAnna NordqvistAnnika SörenstamFrida KinhultIngrid LindbladLinnéa JohanssonMadelene SagströmMaja StarkPernilla LindbergTournyttUS Women's Open
Rulla till toppen