Ingen svensk vidare till helgen i PGA Championship. Henrik Stenson och Alex Norén missade kvalgränsen. Foto: Getty Images

PGA Championship

Majorsvep: Ingen svensk vidare till helgen

Henrik Stenson och Alex Norén missade kvalgränsen i PGA Championship.

Text: Olof Åsgård • 2022-05-21 Uppdaterad 2022-05-21

Precis som i The Open Championship förra året tog sig inga svenska spelare vidare till helgspelet i PGA Championship.

Henrik Stenson gick tre över par, 73 slag, på fredagen. Han stannade på totalt fem över par, ett slag från kvalgränsen. Stenson gick ut tidigt på förmiddagen och började med en bogey på ettan. På sexan, par 3, väcktes lite hopp efter en birdie. Men på tolvan blev det dessvärre en dubbelbogey och även om 46-åringen studsade tillbaka med en birdie på hål 13 så var olyckan framme igen på 14. Efter bogey där och en till på 15 var Stenson tvingad att göra birdies för att ge sig själv chansen. Han avslutade med tre par och kommer inte spela vidare i helgen. Det är Stensons tredje raka missade kvalgräns i en majortävling.

Norén sex över par

När Alex Norén gick ut på fredagen var han på par och låg bra till för att få spela i helgen. Men Norén fick en riktigt dålig start på ronden med bogeys på ettan och tvåan. Ytterligare en bogey kom på femman. Norén stoppade blödningen tillfälligt med två raka birdies på femman och sexan. Men bogeys på sjuan och nian och sedan dubbelbogey på tolvan gjorde att chanserna försvann helt. Det blev till slut 76 slag och Norén missade kvalgränsen med två slag.

Bubba Watson spelade sig in i rekordboken

Bubba Watson inledde PGA Championship svalt med en 72-rond, två över par, första dagen. Desto bättre gick det på fredagen. Tvåfaldige Mastersvinnaren stod för nio birdies, sju par och två bogeys, 63 slag. Dagens lägsta rond och tangerat PGA Championship-rekord.
Lägsta rondscoren i en major är 62 slag som sydafrikanen Branden Grace lyckades med i The Open Championship på Royal Birkdale 2017. 
Watsons 63-rond tog honom upp till fjärde plats och han klättrade hela 52 platser. Han är totalt fem under par, fyra slag bakom ledande Will Zalatoris.

Tiger vidare till helgen

Att Tiger Woods skulle höja sig till andra dagen var det få som trodde. Spelet under första dagens 74-rond lovade inte gott. Han såg även plågad ut.
Men Woods laddade om till fredagen och spelade mycket bättre andra ronden. 46-åringen klämde sig in i helgspelet efter 69 slag, ett under par för dagen och tre över par totalt.

Blek insats av världsettan 

En av de stora favoriterna inför veckans majortävling var världsettan Scottie Scheffler. Men den formstarke amerikanen och nyblivne Mastersvinnaren fick inte ordning på spelet i PGA Championship. Southern Hills greener och bunkrar ställde till det för Scheffler och efter 71 och 75 slag (totalt +6) missade han kvalgränsen med två slag. 

Aktuell ledartavla


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Allt från PGA Championship 2022:


Text: Olof Åsgård • 2022-05-21
TournyttAlex NorénBubba WatsonHenrik StensonPGA ChampionshipScottie SchefflerTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen