Henrik Stenson skojar till det på sjunde hålet. Bild: Getty Images

PGA Championship

Stenson hänger med efter första dagen

Henrik Stenson fick en godkänd start i PGA Championship på Southern Hills i Oklahoma.

Text: Bo Steffensen • 2022-05-20 Uppdaterad 2022-05-20

Henrik Stenson gick ut i eftermiddagsgrupperna, då det var lite blåsigare förhållanden, och startade på tian tillsammans med Webb Simpson och Branden Grace.
Banans par är 70. Stenson började med tre raka par men åkte sedan på en treputt, och en bogey. Han vände på 36 slag. På hemvägen blev det ytterligare tre bogeys men också två birdies och landade på 72 slag, två över par. En score han inte var ensam om den första dagen. Hanrik Stenson delar 56:e plats med 21 andra spelare.
Inom kvalgränsen alltså efter en dags spel.Henrik Stenson, som nyligen utsågs till europeisk Ryder Cup-kapten, har dalat rejält på världsrankingen de senaste två åre. Han är nu rankad 224 i världen och därmed ”bara” fjärde högst rankade svensk efter Alex Norén (52), Alexander Björk (171) och Sebastian Söderberg (210).
Stenson har spelat elva tävlingar på  PGA Tour den här säsongen. Han har missat fem kvalgränser och har en 14:e plats från Zürich Classic i slutet av april som bästa resultat.
2013 och 2014 slutade Henrik Stenson trea i PGA Championship, hans bästa placering i tävlingen. Förra året missade han kvalgränsen.

Alexander Norén (70 slag), tävlingens andre svensk, kom in på par och ligger därmed på en delad 27:e plats.

Leder gör Rory McIlroy, som för första gången på länge fick en bra start i en major. Han gick runt på 65 slag, fem under par.
– Det var en kanonstart på tävlingen. Jag har haft bra form det senaste. Jag tycker att den här banan liksom låter dig vara aggressiv från tee om du vill vara det så jag slog många drives och fick en fördel med min längd, sa McIlroy till media efteråt.
Rory McIlroy är ett slag före Will Zalatoris och Tom Hoge.

Scheffler över par för första gången på månader

Världsettan Scottie Scheffler, som dominerat golfscenen den senaste tiden, fick jobba hårt den första dagen av PGA Championship på Southern Hills.
Scheffler var i bunkrar, bakom träd, i vatten. Han gjorde fyra bogeys de sex sista hålen. Men han var nöjd med det räddade paret på sista hålet efter det att utslaget gått i vattnet.
­– Det gör att middagen kommer att smaka lite bättre, sa Scheffler som till slut tog sig in på 71 slag, ett över par.
Det var Scottie Schefflers första rond över par på två månader.
Han delar därmed 38:e plats och är sex slag efter ledande Rory McIlroy (och ett efter Alexander Norén).

Uppförsbacke för Jordan Spieth

Jordan Spieth har ju chansen till en så kallad career grand slam, att en spelare vinner samtliga fyra majors under sin karriär. PGA Championship är den enda majortitel han saknar.
Jordan Spieth kom till Tulsa i god form, med en färsk seger i bagen. I april vann han RBC Heritage, hans 13:e seger på PGA Tour. Men Spieth, som spelade tillsammans med Tiger Woods och ledande Rory McIlroy, har uppförsbacke efter första dagens spel. Hans normalt så stabila järnspel fungerade inte.
Spieth kom in två över par (72 slag) och delar därmed 56:e plats med bland andra Henrik Stenson. Jordan Spieth har sju slag upp till ledande McIlroy.
Endast fem spelare har lyckat vinna alla fyra majortävlingarna: Ben Hogan, Jack Nicklaus, Gary Player, Gene Sarazen och Tiger Woods.LEDARTAVLA


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Allt från PGA Championship 2022:


Text: Bo Steffensen • 2022-05-20
TournyttHenrik StensonPGA ChampionshipRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen