Världsettan Scottie Scheffler i en av Southern Hills svårhanterade bunkrar. Bild: Getty Images

PGA Championship

Steniga bunkrar som ställer till det – rejält

Hamna inte i en bunker. Det är mantrat på Southern Hills denna veckan.

Text: Bo Steffensen • 2022-05-20 Uppdaterad 2022-05-20

Första dagen av PGA Championship kunde vi, bland annat, se Adam Scott slå ett ganska enkelt bunkerslag långt förbi flaggan. Bollen rullade av greenen och ner i slänten på andra sidan. Sådant händer förvisso i varje tävling men Scott var inte ensam om att ha problem från sanden och hans slag ger en bra bild av de svårigheter som Southern Hills bunkrar bjuder på.
I vanliga fall kan spelare välja att hellre slå sig till en greenbunker än att hamna i ruffen. Inte den här veckan.
Bunkrarna på Southern Hills har grövre sand än spelarna är vana vid. Sand är kanske till och med fel ord, det lutar mer åt grushållet.
Dagen före majortävlingens först runda skickade Ian Poulter ut intressant bunkerfakta.

“Du kommer att få se slag från bunkrarna den här veckan som inte får någon spinn på grund av bunkrarnas fina grus. Små, små stenar hamnar mellan bollen och klubbladet vilket gör slaget väldigt osäkert. Bunkrarna måste undvikas till alla pris…”, skrev Poulter.
Många spelare höll med Poulter efter den första dagens spel.
– Det är definitivt den svåraste sand jag … den mest utmanande sand jag spelat någonsin eftersom den inte är konsekvent. En del bunkrar har ingen sand, andra har bra sand – eller vad det nu är. När man får de små stenarna mellan bollen och klubban så kan bollen sticka iväg lite hur som helst. Det är väldigt svårt att få spinn, ja, nästan omöjligt, sa Justin Thomas på sin presskonferens.

Världsettan Scottie Scheffler, som gick över par för första gången på två månader, kunde bara hålla med.
– Det är definitivt några småstenar där. Man ser dem nästan mest när någon har slagit sig ur bunkern och stenarna hamnar på green. Det är frustrerande att hamna i en bunker och se din boll liksom sticka åt fel håll. Jag ska helst inte vara i för många bunkrar men i dag hamnade jag i tre stycken, definitivt inte ett ställe jag vill vara på, sa Scheffler.’


Tiger räddade par två gånger på sex försök

Tiger Woods, som började bra men tappade kraft allt eftersom ronden gick och kom in fyra över par, var i sex bunkrar och räddade par från två av dem.
– Alla slag från bunkrarna kom ut hårt. Sanden är mycket snabbare än jag trodde den skulle vara, särskilt om man hamnar i ett läge där det inte är krattat, sa Woods som vann PGA Championship senast det spelades på Southern Hills, 2007.
Sedan dess har bunkrarna renoverats – men sanden är faktiskt densamma som då. Bunkrarnas form och utseende gjordes om, sanden togs bort och lades sedan tillbaka, skriver Golf Digest.
En av dem som hade flyt med ett bunkerslag var Talor Gooch som lyckades håla en boll från sanden.
– Varje sandkorn är enormt jämfört med normen och det gör det till lite av en gissningslek. Den jag satte försökte jag inte få i hål, jag hade bara tur där, sa Gooch.

LEDARTAVLA


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Allt från PGA Championship 2022:


Text: Bo Steffensen • 2022-05-20
TournyttbunkrarIan PoulterJustin ThomasPGA ChampionshipScottie SchefflerSouthern HillsTiger WoodsTournytt
Scroll to Top