Justin Thomas under tisdagens träningsvarv på Southern Hills. Foto: Getty Images

PGA Championship

Majorsvep – Tiger om Phil och spelarna om banan

Tiger Woods ger sin bild av att regerande mästaren saknas. Det här tycker spelarna om Southern Hills.

Text: Olof Åsgård • 2022-05-18 Uppdaterad 2022-05-18

Den regerande mästaren Phil Mickelson har lämnat återbud och kommer inte till Southern Hills och PGA Championship. Han missade även The Masters i april och har inte spelat sedan februari då hans utspel om PGA Tour och nystartade LIV Golf publicerades av Fire Pit Collective. Mickelson beskrev bland annat PGA Tour som en diktatur och personerna som backar LIV Golf för läskiga jävlar. 

Tiger Woods som efter sin allvarliga trafikolycka i februari 2021 kom till start i The Masters och slutade 47:a är på plats och får inte oväntat frågor om vad han tycker om Mickelsons frånvaro. 

– Det är alltid en besvikelse när den regerande mästaren inte är här. Han är ett stort dragplåster för golfen och vi önskar honom all lycka när han kommer tillbaka. Phil har sagt några saker som jag tror att många av oss som är engagerade i touren och dess arv har tillbakavisat. Samtidigt tycker jag att en del av hans åsikter om hur touren skulle kunna drivas borde genomföras, säger Tiger Woods.

Spelarna om banan: ”Kommer bli riktigt jobbigt”

När PGA Championship senast hölls på Southern Hills CC 2007 vann Tiger Woods. Sedan dess har banan genomgått en omfattande renovering av Gil Hanse. Vid förra PGA var det smalare landningsytor och tjocka ruffar nära greenerna. Nu är det längre, bredare och fler avrinningsytor runt greenerna. 

Tiger Woods, rankad 818 i världen, har ingen användning av spelplanen från 2007. 

– 2007 fastnade allt i ruffen, nu är allt annorlunda. Det är snabbare och bredare. Det kommer bli mycket olika klubbor på utslagen och vissa greener har blivit mer undulerade. Sen säger prognoserna att vi kommer vi annorlunda väder alla dagar så banan kommer spelas annorlunda varje rond, säger Woods.

Justin Thomas (rankad 9 i världen): 

– Jag tycker att det här är en bra mästerskapsbana med många avrinningsytor runt greenerna. Bermudagräset gör det mycket svårt att chippa. Så det gäller att behärska olika tekniker och olika stilar runt greenerna, eller se till vid inspelen att du inte riskerar att missa green. 

Xander Schauffele (10): 

– Banan är tuff och det kommer att bli riktigt jobbigt. Med PGA Championship känns det som att alla tror att man kan skjuta lägre i dem än i alla andra majors. Men jag tror att det här året kommer att bli en helt annan historia.

Jon Rahm (2): 

– Det är en golfbana som är värdig en major. Så enkelt är det. Du kan inte gömma dig. Du måste göra allt bra. Det är ingen överraskning att de vinnande scorerna här tidigare har varit så höga och bara ett fåtal personer klarar sig under par. Den här banan kan sättas upp hur svårt som helst.

Collin Morikawa (3): 

– Den testar alla delar av ditt spel. Även om fairway blivit bredare så måste du verkligen kunna positionera dig rätt från tee. Missar du green här på vissa ställen så ska du vara nöjd om det bara blir bogey. 

Rory McIlroy (7): 

– Jag gillar hur de klippt gräset just utanför green. Det kommer krävas chippar med wedgar, du kommer inte kunna putta dig upp på green igen. 

Cameron Smith (4): 

– Jag tror att det kommer att bli ett riktigt bra test. Jag älskar avrinningsytorna och jag gillar att foregreengräset är lite längre. Jag tror att vissa killar som inte är tillräckligt bra runt greenerna kommer undan med att de kan putta mycket, så jag tror att det kommer att testa dem den här veckan.

Viktor Hovland (6): 

– Den är bred men du måste ändå driva bollen bra från tee och du måste behärska många olika typer av slag och vara kreativ runt greenerna.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Allt från PGA Championship 2022:


Text: Olof Åsgård • 2022-05-18
TournyttPGA ChampionshipPhil MickelsonTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen