Phil Mickelson, spelaren som främst förknippas med nya LIV Golf-serien. Foto: Getty Images

LIV Golf Invitational

PGA Tour nekar spelare att delta i LIV Golf-tävlingen

Ett brev har skickats till spelare som ansökt om dispens. Beskedet: Inget tillstånd!

Text: Olof Åsgård • 2022-05-11 Uppdaterad 2022-05-11

PGA Tour verkar vilja stå fast vid sitt ord att till varje pris motverka att spelare väljer att ställa upp i den nya saudifinansierade LIV Golf Invitational Series. I tisdags skickades avslag ut till spelare som sökt tillstånd att spela den första tävlingen på nya touren som spelas 9–11 juni i England, samtidigt som Volvo Car Scandinavian Mixed.

En talesperson för PGA Tour ville inte bekräfta några detaljer men Golfweek har kommit över en kopia av brevet som undertecknats av PGA Tours vice vd Tyler Dennis. 

”Vi har meddelat de som har ansökt att deras begäran har avvisats i enlighet med PGA Tour Tournament Regulations. Som sådan är tour-medlemmar inte auktoriserade att delta i Saudi Golf Leagues London-event enligt våra bestämmelser. Som en medlemsorganisation tror vi att detta beslut ligger i PGA-tourens och dess spelares bästa intresse.”

LIV Golfs vd Greg Norman är inte nöjd med PGA Tours agerande. 

– Tyvärr verkar PGA Tour inriktad på att neka professionella golfare deras rätt att spela golf, såvida det inte sker i en PGA Tour-tävling. Detta är främst en besvikelse med tanke på tourens ideella status, där dess uppdrag påstås vara att främja de gemensamma intressena för professionella golfare. Istället är PGA Tour inriktad på att hålla fast vid sitt illegala monopol, när det borde vara en fri och öppen marknad. Tourens agerande är antigolf, antifans och antikonkurrens. Men oavsett vilka hinder PGA-touren lägger i vår väg kommer vi inte att stoppas. Vi kommer att fortsätta att ge spelare alternativ som främjar golf, säger Greg Norman i ett uttalande. 

PGA Tour-kommissionären Jay Monahan har varit tydlig med att det kommer bli disciplinära åtgärder för alla spelare som trotsar och väljer att spela på en konkurrerande tour.

Phil Mickelson, Richard Bland och Lee Westwood har bekräftat att de sökt dispens till första LIV-tävlingen. Sergio Garcia och Martin Kaymer sägs också vara intresserade men har inte bekräftat. 

Varje LIV Golf-tävling har en total prispott på 25 miljoner dollar. Högsta prispotten hittills inom golf är 20 miljoner dollar (PGA Tours flaggskeppstävling The Players Championship 2022). 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-05-11
TournyttGreg NormanLIV Golf Invitational SeriesTournytt
Rulla till toppen